Съдът във Враца ще се произнесе с решение по делото за случая с убитото дете в Мездра в законоустановения срок от два месеца, съобщиха от съда след заседаниет на съдебния състав.

Шест години затвор за задържания за смъртта на 8-годишното дете в Мездра

Въззивно, наказателно, от общ характер дело № 195/22 г. бе образувано след решение на Софийския апелативен съд за възобновяване на наказателното производство по случая. Апелативните съдии отмениха решението по въззивното, наказателно, от общ характер дело № 397/21 г. по описа на Окръжния съд.

Делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на Врачанския съд. По случая с убитото 8-годишно момче бе осъден бащата на малолетно дете, което е произвело фаталния изстрел с оръжие, несъхранявано според изискванията и оставено без надзор, като не е съзнавало последствията и без да иска резултата от тях.

Делото пред Апелативния съд бе образувано след внесена молба от защитата на осъдения с искане да бъде изменена поставената присъда, като мъжът бъде оправдан за това, че деянието му представлява особено тежък случай.

Съдът ще се произнесе с решение по делото с убитото дете в Мездра в едномесечен срок

Тогавашният съдебен състав на Окръжния съд потвърди постановената присъда от Районния съд в Мездра, която е „лишаване от свобода“ за шест години. Троен наказателен състав на Окръжен съд да де ход на делото.

Изслушани бяха пледоариите на страните. След тях съдът обяви, че ще се произнесе с решение по делото в законоустановения срок.

Припомняме, че на 20 декември съдебен състав потвърди постановената от Районен съд-Мездра присъда от шест години "лишаване от свобода" за мъжа, който е признат за виновен, че съхранявал законно притежавано огнестрелно оръжие в нарушение на закона, което е довело до смъртта на малолетното дете.

Съдът е приел като основателно възражението на защитата на подсъдимия срещу присъденото обезщетение за смъртта на осемгодишното момче, като го е намалил наполовина.
БТА