Праисторическият Христо вече е във врачанския музей
Праисторическият Христо вече е във врачанския музей / Дарик Враца, Галя Василева
Праисторическият Христо вече е във врачанския музей
30981
Праисторическият Христо вече е във врачанския музей
  • Праисторическият Христо вече е във врачанския музей

Последната находка открита при археологически разкопки  край врачанското село Оходен от екипа на архeолога Георги Ганецовски, беше преместена днес в Регионален исторически музей - Враца. Скелетът, именуван Христо, е на мъж около 35 години, с височина 165см, принадлежащ към протоевропеидна раса. Той беше открит в средата на юни при подновяване на разкопките в местността Валога край селото. Това е четвъртият открит скелет, датиран на 8000 години и първият мъжки индивид в рамките на древното селище.

"Откриваме непозната до момента праисторическа култура за Северозападна България, чийто паралели се намират на територията на днешна Сърбия по долината на река Морава, каза Георги Ганецовски. Една от целите на експедицията е да проверим теория за т. нар. Дунавски път на разпространение на първите носителите на производяща икономика".

На археологическия обект работят специалисти от 2004-та година. Тогава беше открито  погребение на жена, наречена Тодорка. Тя се намира в РИМ - Враца, където днес беше транспортиран и Христо. За изваждането им е използвано гипсово корито.  Операцията по изваждането на едни от най-старите човешки останки в Европа, намерени в с. Оходен, бяха осъществени с помощта Министерство на културата, Регионален исторически музей- Враца и Консултантска компания „Ей Си Екс".

"Чухме, че става дума за първия европеец, не знаехме, че са живели в земите на Враца, каза за Дарик един от спонсорите Иван Стаматов, и решихме да помогнем. Ние сме участвали във възстановяването и на други национални обекти, между които е Александровската гробница".

Теглото на скелета с гипсовото корито е около 350 кг. Конструкцията беше пренесена с пикап до музея, където предстои да бъде обработена и подложена на анализи. Освен радиовъглеродния анализ, ще бъде направен и ДНК - анализ. "Вече имаме четири индивида и ще трябва в името на науката да жертваме по един техен зъб за теста", каза доволният от успешното транспортиране на Христо археолог.

На въпроса как се чувства, Ганецовски отговори: "Притеснен, защото усещам, че нарушавам покой". 

Христо вече е в музея и предстои да бъде анализиран и като всяка звезда, да бъде подготвен за голямата публика. Археологическите разкопки ще бъдат продължени до края на месец юли.