Посетителски център за хора с увреждания - обновен и достъпен
Посетителски център за хора с увреждания - обновен и достъпен / Снимка: Областна администрация - Враца

Областният управител на Враца и неговият екип представиха пред хората с увреждания, направеното през изтеклата година за модернизиране на Посетителски център за хора с увреждания, на бул. "Мито Орозов" № 16. На срещата присъства и Цветелина Теофилова - зам.- областен управител,  Маргарита Ангелова - Директор на ДБТ - Враца, Димитрийка Цанова - Директор на РДСП.

През 2011 г. Областна администрация - Враца се зае със задачата да извърши всички необходими СМР на Посетителския център за хора с увреждания, с оглед пълното му привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 4 от 01 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. По този начин се.

За адаптирането на работната среда за служителите в Центъра, оптимизирането на достъпа до него и създаване на спокойна и комфортна обстановката не само за работещите, а и за всички посетители Областна администрация използва възможността последователно да кандидатства с два проекта. Единият проект беше за финансиране със средства на Агенцията за хората с увреждания (АХУ), а другият - със средства, предоставяни от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) към МС. И двата проекта бяха одобрени и реализирани успешно.

 С първия проект с наименование „Посетителският център - втори дом за хората с увреждания" Областна администрация - Враца осигури устойчивост на резултатите, постигнати при създаването на Центъра, като надгради и оптимизира средата и процесите. В момента центърът успешно изпълнява ролята си на достъпно, удобно и полезно място за срещи, консултации и услуги за всички хора с увреждания от Община Враца. В него работят трима служители с над 80 % ТНР, с които Областна администрация - Враца е сключила трудови договори за 3 години.

 За приспособяването на работните места и обезпечаване нормалното функциониране на Центъра, беше осигурен достъп и приспособено санитарното помещение по регламентираните стандарти, за нуждите на лицата с увреждания. Извършени бяха строително-монтажни работи в помещението, като беше иззидана една от стените и изцяло подменена дограмата на фасадата. Трите работни места са обзаведени и оборудвани с необходимата техника и консумативи.

Извършени са следните строително-монтажни работи:

По фасадата - иззиждане на стена, шпакловка и боядисване, доставка и монтаж на алуминиева дограма;

В санитарното помещение - частичен ремонт на ВиК инсталация, фаянсова облицовка на стени, шпакловка и боядисване на стени, настилка теракот, доставка и монтаж на окачен таван и осветителни тела, доставка и монтаж на врати, мивка, смесителна батерия, тоалетна чиния, доставка и монтаж на специализирано оборудване и др.

Общата стойност на разходите за извършените по проекта дейности е 16 935.72 лв. с включен ДДС.

С втория проект Областна администрация - Враца кандидатства в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за отпускане на финансови средства за възстановяване на част от Посетителския център за хора с увреждания. Възстановителните работи се наложиха поради факта, че покривът протичаше при всеки дъжд, в резултат на което едно от помещенията се наводняваше, рампата беше полуразрушена, с изровена настилка, а голяма част от фасадата беше започнала да се руши в резултата на валежите.

С решение на Междуведомствената комисия бяха отпуснати средства в размер на 11 296.00 лв. с включен ДДС.

Извършени са следните възстановителни работи по сградата:

1. Очукване на мазилка по бордовете на фасади.

2. Демонтаж на стара ламаринена обшивка по бордовете и монтаж на нова.

3. Изчистване на стара хидроизолация и направа на нова такава.

4. Почистване на рампата за инвалиди и поставяне на противохлъзгащ гранитогрес.

5. Поставяне на противохлъзгащ гранитогрес на стълби и фоайе.

По двата проекта за ПЦХУ бяха осигурени средства в размер на общо 28 231.72 лв.

След реализирането на двата проекта Посетителският център е завършен изцяло. Работната среда е адаптирана към нуждите на хора с увреждания, а работните места са приспособени и оборудвани. Същевременно е осигурена подходяща съвременна инфраструктура и архитектурен достъп до Центъра за всички хора с увреждания. Сега те могат спокойно да го посещават без всякакви затруднения. За нуждите им се грижи екип от трима служители, които предлагат услуги, информация, консултиране и организиране на свободното време.