Откриват в Монтана модерен очен скенер
Откриват в Монтана модерен очен скенер / д-р Събчев - личен архив

Първият за региона очен скенер съвсем скоро ще заработи в Монтана. Нововъведението е на офталмолога д-р Кирил Събчев, който повече от 15 години работи в Очното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" в града.

„Това е интелигентна система за диагностика на окото с множество допълнителни функции.Системата е предназначена за получаване на нативни (цветни) изображения на очното дъно, флуресцеинова ангиография на съдовете на очното дъно, автофлуресценто изоброжение на очното дъно, ОСТ на роговица, ирис, леща предно камерен ъгъл, ретина - макула, ретина-папила", обясни д-р Събчев.

Оптичната кохерентна томография (ОСТ) е очен скенер, който изследва очното дъно по-прецизно от всеки друг апарат, с помощта му се „виждат" дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв.При технологията, която се използва за направата на изследването не се употребява лазерен лъч, а светлина близка до инфрачервената спектър.Този тип светлина прониква дълбоко във видимата и невидимата част на прозрачните и непрозрачните тъкани. Това изследване дава срезове на ретината с изключително голяма разделителна способност 10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс), получавани в реално време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути.
Благодарение на голямата си разделителна способност, тази апаратура се използва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на много заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв. „Проследяването на пациенти с макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома с помощта на ОСТ е от изключително голямо значение за правилно провеждане на лечението", каза д-р Кирил Събчев.

„Високата кръвна захар уврежда стените на малките кръвоносни съдове в окото, променя тяхната структура и функциониране. Задължително е при диабетиците да се прави т.нар. флуоресцентна ангиография, при която се установяват промените в структурата на ретината и как функционират кръвоносните съдове", добави д-р Събчев.

Очният скенер ще бъде официално открит на 6 декември 2013 г., а от 1 януари следващата година ще има и договор със Здравната каса. В кабинета, освен очния скенер, вече е инсталирана най-модерна апаратура за диагностика на всички очни заболявания - от най-разпространените като късогледство, далекогледство, катаракта (перде на окото) до най-сложните - глаукома, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия.