Откриха зазидана икона в Лопушанския манастир след пророчески сън
Откриха зазидана икона в Лопушанския манастир след пророчески сън / Дарик - архив

Зазидана стара икона бе открита в църквата на Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча". Това съобщи Величкият епископ Сионий - игумен на манастира. Откритата икона, на която са изобразени Дева Мария и Младенецът, е със сребърен обков и е на повече от 320 години.

Непозната жена се обадила по телефона и разказала на игумена на манастира дядо Сионий за свой сън, който и посочил къде е скрита иконата на Дева Мария и малкия Исус Христос. На точното място преди дни игуменът и свещеници от манастира откриват в тайник в стената напълно запазената икона, която най-вероятно е скрита там през 1688 година, за да се съхрани за поколенията, разказа архимандрит Сионий, цитиран от БТА.

Жената, споходена от пророческия сън, е възрастна и дълбоко вярваща християнка, живее в София и името й е Мария, съобщи още епископ Сионий.

Иконата е открита в централната църква на Лопушанския манастир на точно описаното от жената място - в големия храм, до първия прозорец при централния вход, горе вляво. Иконата, зазидана в стената, била увита в ръчно тъкана кърпа, която била напълно изгнила. Но иконата е запазена напълно непокътната, разказа дядо Сионий.

Епископ Сионий смята, че тази икона е била изографисана в годините, когато на това място е имало стар манастир. През 1688 г. Светата обител е била опожарена от турците, след като Чипровското въстание е било потушено.

През 1856 г. Лопушанският манастир е бил възстановен отново от архимандрит Дионисий. Докато е извършван ремонтът тогава, работниците откриват масов гроб. Тленните останки са прибрани в костницата на манастира. Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи, смята дядо Сионий. Той каза още, че е много възможно тази новооткрита икона да се окаже и чудотворна. За това говори фактът, че иконата на Дева Мария с Младенеца има сребърен обков. А традицията е да се обковават със сребърен обков иконите, които са чудотворни.

На гърба на откритата светиня ясно личи, че е била в храм, където е имало пожар, и от едната си страна е обгоряла. Там са изобразени два вечно зелени кипариса, които са символ на непреходността на православието. Между тях е изографисана финикова палма, която според преданията показва Божията благодат, разтълкува нарисуваното върху гърба на иконата Дядо Сионий. В историята на православието има редица емблематични икони, които са били заровени в земята, зазидани в стени, само и само да се съхранят за поколенията, каза още епископ Сионий. Само Божието чудо и сила ги е съхранило непокътнати във времето, смята той.

Мария, сънувала пророческия сън, благодарение на който е открита ценната находка, е заръчала на епископ Сионий иконата да бъде изложена в центъра на храма в Лопушанския манастир, за да я видят хиляди хора. Заръката днес е изпълнена, каза Дядо Сионий.