Отделение по неонатология стана на 30 години
Отделение по неонатология стана на 30 години / Дарик - архив

Монтана бе домакин на научно-практична конференция по неонатология. В рамките на събитието се включиха 130 участници - хабилитирани лица и водещи неонатолози от страната, които изнесоха научни лекции по проблемите, храненето и лечението на новородени и деца до 2-годишна възраст. Водещ организатор на събитието в Монтана за професионалната медицинска общност беше отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, което по този начин отбелязва 30 години от създаването си.

Изпълнителният директор на МБАЛ - Монтана д-р Тони Тодоров приветства участниците и изрази задоволство, че именно в Монтана, където няма научни институти и звена, както и висши училища, се провежда тази научна конференция по неонатология.

С научни презентации участваха доц. Р. Георгиева от Клиника по неонатология –СБАЛДБ-София,  доц. Мария Георгиева от клиниката във Варна, д-р Вакрилова от Клиника по неонатология – “Майчин дом” – София. За първи път тук се проведе среща на акушерки, медицински сестри в родилни отделения и психолози. Със свои щандове участваха медицински фирми, които представят продукти в областта на медицината и грижата за най-малките пациенти.

Със сълзи на умиление у частниците бе посрещната кулминацията на събитието, когато след излъчен кратък филм за историята на отделението деца – пациенти на възраст от няколко месеца до няколко години, дефилираха заедно със своите родители в залата и получиха аплодисменти и подаръци.

Разплакана от вълнение, завеждащата отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана д-р Антоанета Блажева каза, че да работиш в това отделение коства огромен разход на физическа и психическа енергия, а трябва да се работи с часовникарска точност.

Изпълнителният директор връчи на юбилярите почетен плакет и грамота, а д-р Блажева благодари на всички свои колеги, работили през 30-годишната история на отделението по неонатология в Монтана, и награди с почетни грамоти дарители на отделението – Националния археологически музей - София, Ротари клуб и фирми от Монтана.

През последните години броят на новородените в Монтана се задържа около 700 на година, като отделението избират и родилки от цяла Северозападна България. Тенденцията е да нараства процентът на проблемните и недоносени бебета, като вече всяко 10-то новородено е пациент на неонатологията.