Деца от Враца пишат Харта за развитие
Деца от Враца пишат Харта за развитие / снимка: Мая Ценова

Близо 1500 българчета от петдесет училища от цялата страна, между които и ученици от Враца, ще напишат заедно със свои европейски връстници младежка Харта за развитие по проекта От бедност към благоденствие", финансиран от ЕС. Хартата, която те ще връчат на министрите на образованието на своите страни,  ще е младежкият им глас към управляващите и обществото за по-добро образование за развитие.

Проучване по проекта, направено през пролетта на 2009 година в четири училища в София, Враца и Пловдив, показва, че образованието за устойчиво развитие и сътрудничество се смята от учителите за много важно. Повечето въпроси за развитието обаче - дори определението за „устойчивото развитие" -  не са много популярни в училищата. Според анкетираните учители теми като „междукултурно разбирателство", „културна идентичност и разнообразие", „устойчиво развитие" не се преподават.

Към края на тази година се очаква да бъдат готови 50-те български училищни харти, които ще могат да бъдат видени и в интернет. Чрез онлайн гласуване най-добрите идеи на българските ученици ще влязат в национална Харта за развитие. Същото ще направят и съучениците им Великобритания и Унгария. Асоцииран партньор по проекта е и една развиваща се страна - Гана, която дава другата гледна точка в учебните материали и откъдето също могат да дойдат предложения за Хартата.

По-късно едновременно в България, Унгария и Великобритания ще бъдат организирани национални конференции, на които учениците ще връчат Хартата със своите идеи на министрите на образованието в своите страни.

Проектът започна през януари 2009 и ще продължи до май 2011 година, когато се очаква да е готова Европейската младежка харта. Макар и вече изпълняван, проектът продължава да е отворен към училища, които искат да се включат с идеи и оригинални предложения.