/ iStock/Getty Images
Случаите на новоразарени с COVID-19 във Враца продължават да нарастват. В петък в най-големия град в Северозападна България влязоха в сила и нови, по-строги мерки. Маските на открито са задължителни.

„Област Враца е сред тези с най-интензивно разпространение на вируса. Данните показват, че ние попадаме в червената зона. Най-много са случаите в Борован, Криводол и Бяла Слатина. Имаме задължителен брой легла определени за лечение на COVID-19. Те са разпределени към 12 лечебни заведения. От 260 такива към този момент са заети 131”, обясни зам.-директорът на РЗИ Враца пред NOVA.

Тя добави, че разпределението на новите случаи в областта не е равномерно.

„За една година се промениха много неща. В началото не знаехме как да лекуваме болните. Наложи се да трансформираме много отделения. Към този момент имаме 62 легла за третиране на пациенти с COVID-19, а заети са 31”, каза директорът на МБАЛ „Тота Венкова” – Габрово д-р Минко Михов.

Той добавя, че през октомври и ноември е имало много тежки моменти за болницата в Габрово.

„Повече от половината болница се занимаваше само с лечението на тази инфекция. Колегите вече имат доста опит и ако отново се наложи да имаме толкова много пациенти се надявам, че ще се справим”, добави той.
NOVA