Треньорът на годината: Иван Сираков и Апостол Атанасов имат потенциал да бъдат европейски шампиони и за мъже
Треньорът на годината: Иван Сираков и Апостол Атанасов имат потенциал да бъдат европейски шампиони и за мъже / Дарик нюз
Треньорът на годината: Иван Сираков и Апостол Атанасов имат потенциал да бъдат европейски шампиони и за мъже
48528
Треньорът на годината: Иван Сираков и Апостол Атанасов имат потенциал да бъдат европейски шампиони и за мъже
  • Треньорът на годината: Иван Сираков и Апостол Атанасов имат потенциал да бъдат европейски шампиони и за мъже

Георги Карталов бе избран за треньор на годината във В. Търново. Наставникът на ориентировачите от "Трапезица- 54" заслужи признанието с обхванатите около 75 млади спортисти, спечелените от тях над 50 медала от държавни първенства, както и с призовите класирания на негови възпитаници на международни форуми.

 

- Г-н Карталов, очаквахте ли да бъдете избран за треньор №1 във Велико Търново?

- За мен е напълно нормално, след като има трима ориентировачи сред отличените великотърновски спортисти. Изминаващата година е сред най- успешните за нашия клуб. Апостол Атанасов стана европейски шампион за юноши до 16 г., имаме и четвърто място. Апостол,  Григор Караиванов и Мартина Джулиева доминираха в Югоизточно Европейския шампионат. Имахме участници на световни  първенства за младежи. За мен това е показателно, че работим и постигаме резултати, с които славим Общината, славим България. Изключително съм щастлив от високото признание.

- С колко състезатели работите в клуба?

- Тези които се занимават за високо спортно майсторство и ги готвим за състезания са около тридесет деца. Това е основната група, ядрото на клуба, които са разпределени в отделни възрастови групи. Ако към тях включим децата, които преминаха обучение по проекта на Министерството на физическото възпитание и спорта „Спорт за деца в свободното време" стават около 75.

- Разкажете малко повече за методиката на тренировъчния процес в ориентирането? Един спорт, който на практика не е толкова популярен като футбол, волейбол, баскетбол....

- Според мен е трудно да кажем кой спорт е по- популярен. Масовостта в ориентирането е на ниво, което напълно задоволява едни социални нужди, на дадени семейства, деца, родители. Например в Норвегия този спорт е №1. Всеки човек там се занимава със спортно ориентиране. Приоритет на държавата е в кой спорт да инвестира. Дали в спорт, който има голям социален ефект, или пък в един спорт, в който някога може да станем четвърти в света, като футбола. Методиката при нас е различна, в зависимост от разновидността, която развиваме. Освен лятното ориентиране, има и ски- ориентиране, но тъй като Велико Търново не е зимен град, остава малко на заден план. През зимата основно се готвим за лятното ориентиране. Това е подготвителен период, най- трудния от тренировъчният цикъл, когато се извършват големи физически натоварвания. Следващият етап е пролетният, когато започваме да работим с карта и компас. Лятото е състезателния период, когато се провеждат почти всички прояви. Календарът от състезания, е от началото на април до ноември. В този период се провеждат Държавните първенства за мъже, жени, юноши, девойки и деца, Световни и Европейски първенства, Световни купи и др.

- Какви качества формира ориентирането в състезателите?

- Като всеки един спорт спомага за физическото израстване на тялото. За разлика от всички останали спортове, при нас има едни специфични технически умения на работа с карта и компас в непозната местност. Придава много голяма способност на децата след приключване на спортната дейност, сами да стартират в следващия етап от житейския им път, те стават самостоятелни, и както боравят умело с карта и компас в гората, така да и се справят добре в живота. Стават самостоятелни бойни единици както се казва.

- Може ли да кажем, че е интелектуален спорт?

- Нашето лого е- спорт на физиката и интелекта. Това е спорт за всички, включително е семеен спорт. При нас един родител като се занимава с ориентиране, увлича деца, приятели и роднини.

- Във вашето семейство всички ли се занимават с ориентиране?

- За съжаление не. Дъщеря ми се опитваше, но аз съм от тези родители, които имат амбиции. Всяко дете трябва да избере това, което му харесва. Премина етап в ориентирането, може би пак ще се върне, но като цяло сме спортно семейство. Като всяко дете преминава през различни спортове докато порасне.

- България има европейски шампиони във възрастите до 18 и 16 години в лицето на Иван Сираков и Апостол Атанасов. Какво не достига за да можем да се похвалим с такива успехи и при мъжете?

- Мисля, че този момент ще дойде и ще имаме европейски шампиони и при мъжете. Силно вярвам, че точно Иван Сираков и Апостол Атанасов, един ден ще бъдат европейски шампиони, а защо не и световни първенци. Имаме хора с такъв потенциал, като Сираков, Кирил Николов- Дизела, които са достигали до топ 6 на световно ниво. Въпрос на време е един ден и България да се изкачи на най- високия подиум.

-Разкажете малко повече за себе си?

- Роден съм във Велинград. Завършил съм Национална спортна академия „Васил Левски", специалност „Треньор по ориентиране". От 12 години съм в този град, където се събрахме с моята съпруга и от тогава, основното нещо, с което се занимавам е ориентирането. В момента съм треньор в спортен клуб по ориентиране „Трапезица- 1954". Това обаче не е основната ми дейност, тъй като в тези времена, в нашия спорт не достигат парите, за да може да храниш едно семейство. Имам фирма, която се занимава с търговия на мебели, в последните три години е трудно, но гледаме напред.

- Преброихте ли си медалите през този сезон?

- За клуба или за мен? Със сигурност са малко повече от миналата година, когато спечелиха 20 златни, 15 сребърни и 12 бронзови отличия. Сега златните са 30, но не съм по броенето на медалите и то от държавните първенства. Броим вече от Балканско и Европейско първенство, вдигнахме високо летвата.

- „Трапезица- 1954" бе първият клуб, който проведе състезание по ориентиране на крепостта „Царевец". Да очакваме ли и други атрактивни прояви в града?

- Това са едни много атрактивни места, с които демонстрираме, че ориентирането не се провежда само в горите. В момента работим по реализирането на проект за пролетта. Той ще включва, освен основното състезание „С карта из Търновград", което е в програмата за тържествата на града и едно ново, с международно рангово значение, валидно за световната ранглиста, което се казва „Купа Трите хълма". Идеята ни е да привлечем международният елит именно с такива демонстративни прояви на Царевец, Трапезица, Света Гора. Много са хълмовете във Велико Търново, но на първо време ще бъдат тези, като един вид атракция.

Интервюто с Георги Карталов можете да чуете в звуковия файл.