Праисторически животни обитавили Арбанашкото плато
Праисторически животни обитавили Арбанашкото плато / Дарик нюз

Любопитна изложба подредиха в Професионалната гимназия по туризъм и ресторантьорство „Д- р В. Берон" членовете на ученическия клуб по спелеология „Рафаил Попов". За експозицията на 15- тте момчета и момичета помогнаха великотърновския пещерен клуб „Дервент", чийто председател Евгени Коев ръководи кръжока в гимназията и горнооряховския „Камъка".

В изложбата са подредени уникални находки от пещерите на Арбанашкото плато и в района на Беляковец, открити от спелеолозите. Посетителите  могат да видят кости от праисторически животни като пещерен кон, пещерна хиена, вълнист носорог, европейски тур и северен елен, които са бродили преди хилядолетия в нашия район. Най- старите находки са от втория и третия периоди на мезозойската ера- „Юра" и „Креда" или от преди 200 млн. години. Това са вкаменелости на миди, охлюви и ракообразни.

За да придобият учениците пълна представа са подредени още снимки на животните, книти по спелеология и екипировка, ползвана от пещерняците.

Много любипитна е възстановката на скелета на най- голямата пещерна мечка, открит в Европа в пещерата „Бачо Киро" край Дряново през 30- тте години на миналия век. В момента той се съхранява в Британския археологически музей, тъй като е намерен от английска експедиция, а снимката му може да бъде видяна в експозицията.

Изложбата не е подредена случайно точно сега, обясни Евгени Коев. За новата учебна година за първи път в гимназията ще има прием по специалността „Планински водач". Бъдещите ученици ще имат възможност да изучават освен всички останали дисциплини свързани с туризма и спелеология, алпинизъм и ски, обясни Евгени Коев.