Министър Тотю Младенов бе лектор на младежки форум във В. Търново
Министър Тотю Младенов бе лектор на младежки форум във В. Търново / МГЕРБ

Над сто младежи от цялата страна участват в Четвъртия зимен университет на МГЕРБ във В. Търново.

Председателят на НИС на МГЕРБ и евродепутат Моника Панайотова, кметът на В. Търново и областен лидер на ГЕРБ Даниел Панов, и областният управител проф. Пенчо Пенчев откриха форума на тема: „Националната идентичност, съставна част от европейската идентичност".

За началото на работната част при младите дойдоха още народните представители Евгени Стоев и Мирослав Петков, областният административен секретар на ГЕРБ Росица Карабаджакова, както и проф. Михаил Харалампиев от НВУ, който е почетен член на великотърновската младежка структура.

В приветствието към  колегите си Моника Панайотова припомни, че първият  летен университет на младите от ГЕРБ бе организиран през 2008 г. именно в старата столица. „Удоволствие е да се завръщаме тук, особено при такъв деен и млад кмет", каза лидерът на МГЕРБ. Панайотова подчерта важността на темата, обединяваща различните панели от двудневния форум.

„Всички сме европейски граждани и младите хора, независимо от етническа принадлежност и националната си идентичност, трябва да имат равен старт и равни шансове. Само така ще постигаме онова европейско развитие на България, заложено в приоритетите на ГЕРБ. Толерантността, която е акцент на мероприятието не е само по отношение на етнос, религия или ориентация. Толерантността е и в отношенията, в поведението ни в обществото",  добави Моника Панайотова.

„Искам да изразя своята радост и задоволство от факта, че този форум се провежда именно в нашия град. Радост - защото за една година от началото на мандата, с моя екип свършихме много работа и има какво да видите, за да останете впечатлени от развитието на града! Задоволство - защото приемам нашето домакинство като своеобразна оценка за работата на областната структура на МГЕРБ ", заяви при откриването Даниел Панов, който специално благодари на регионалния младежки лидер Деян Хаджийски.

Лектор на форума в първия ден бе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, според когото е много съществена връзката между толерантност и благосъстояние. Министърът говори пред участниците в обучението за различните програми и мерки за младежка заетост, както и за възможностите, които дава Европейския социален фонд. Над 800 000 българи са се възползвали от средства по фонда от началото на програмния период, каза Тотю Младенов.

„За съжаление бяха изпуснати първите 2 години - до 2009г., затова ние и следващата година ще работим с ускорени темпове, така че да наваксаме. Вече са договорени 82% от средствата, разплатени са над 730 милиона лева", отчете министърът. Акцентирайки върху темата за толерантността, Младенов разказа за изключително важен проект на МТСП, свързан със социалното включване на деца до 7 години. Целта е всички подрастващи да имат равен шанс за първи клас. По проекта ще бъдат изградени 70 социални Общностни центрове, като 45 от тях вече са готови и ще отворят врати в края на пролетта. Около 104 000 деца в риск и семействата им ще могат да получават подкрепа в тези центрове. В тях ще се открият и нови работни места за психолози, педагози, медицински лица, терапевти..  

Половината от безработните хора у нас са неграмотни, съобщи социалният министър. По думите му, това е процес, който е протичал в продължение на 20 години. Усилията за обхващането на децата в училище и задължителното предучилищно обучение са правилен подход при решаването на този сериозен проблем.

Министър Младенов припомни, че от началото на 2014г. българите ще могат  да работят навсякъде в ЕС, тъй като тогава отпадат ограниченията. „Успяхме да премахнем ограниченията в много държави, но все още има 8-9 държави, прилагащи такъв ограничителен режим", обясни Тотю Младенов.

Сред останалите лектори, които ще вземат участие в двудневния младежки университет са евродепутатът Владимир Уручев, народните  представители Цвета Караянчева и Ирена Соколова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Камен Каменов, д-р Милен Врабевски- председател на фондация „Българска памет" и др.