Г. Оряховица отпразнува 135 години от Освобождението си, посрещайки руските войски
Г. Оряховица отпразнува 135 години от Освобождението си, посрещайки руските войски / Община Г. Оряховица

С възстановка на исторически събития отпразнува днес 135 години от Освобождението си от турско робство Г. Оряховица.

На 8 юли 1877год. в града влизат първите руски освободителни части. Днес случилото се бе пресъзданено в градинката пред ОУ „Св.св. Кирил и Методий" от експерти от Историческия музей и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - химици. В нея се включиха конен отряд от Арбанаси, който представи руските войни -освободители, водени от подпоручик Дукмасов. Военнослужещи от формирование 22790 и ученици от ОУ "В. Левски" влязоха в ролята на българските опълченци, ръководени от полковник Станчев.

Събитията бяха пресъздадени по споменина Руси Петков- участник в Освободителната война от 1877-1878. В дописката си той разказва за радостното посрещане на освободителите от над 1000 горнооряховчанина, начело с архиерийския наместник поп Йонко Тревненски. Самият дописник е бил в отряда на подпоручик Дукмасов, който получава заповед от полк. Краснов със своята полусотня казаци да премине през Търново през Арбанаси в Горна Оряховица. След тържественото посрещане освободителите отиват в църквата „Свети Никола", водени от отец Йонко. Малко по-късно на днешния площад „Георги Измирлиев" признателните горнооряховчани разпъват трапеза за казаците и опълченците. Отпочинали, те отново се качват по конете и тръгват за Долна Оряховица.

В освободителната война загиват над 200 000 руски, румънски, финландски и други чуждестранни войски, както и стотици български опълченци, между които горнооряховчаните Стефан Минков -единственият българин, загинал за спасяването на Самарското знаме и Стамат Сидеров- обесен от турците за предаване сведения на руските войски.

В празничната програма, посветена на 135 години от освобождението на Горна Оряховица, се включиха и Любослава Христова- ученичка от СОУ „В.Грънчаров", която рецитира свое авторско стихотворение за Освобождението „Не се гаси туй, що не гасне", Рафаел Христов изпълни песента „Позови меня тихо по имени" и Мъжката певческа група „Георги Измирлиев".