Ръкопис на Раковски издава масонските идеали на революционера
Ръкопис на Раковски издава масонските идеали на революционера / wikipedia.org

Неизвестен до момента ръкопис на Георги Раковски излезе на бял свят, след като беше издаден от бургаско издателство. Той е открит от варненския адвокат Христо Раев, който го получил от частни лица у нас. Книгата показва живата реч на Раковски, не е преведена на новобългарски, за да се запази нейната автентичност. Авторът е използвал русизми, френски думи и котелско наречие.

Датата на ръкописа е май 1866 година, а посоченото място - Одеса. Няма данни какво точно е правил там революционерът, обясни адвокат Раев. Той разкри, че е попаднал на неговия ръкопис случайно. Той съдържа две статии - "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина" и ""Ценности на живота".

В двата текста са заложени идеалите на Раковски, за когото се твърди, че е принадлежал към обществото на масоните. Първият е 47 страници и в него той излага вижданията си за човека от 19 век, който иска да освободи родината и да постигне просперитет за народа си. Текстът съдържа още послания за свободата, равенството и братството, за възпитанието на децата.

Втората статия, която Раковски пише година преди смъртта си, е завещание към поколенията. В нея той казва, че вярата е силата, която управлява света и за да постигне нещо, човек трябва да вярва в сполуката. В ръкописа личи идиализма на революционера.

Най-вероятно оригиналът ще бъде съхраняван в Националната библиотека в София, или в Шуменския музей. До момента две експертизи са потвърдили автентичността на текстовете. В книгата може да се види и печат на революционния комитет, който е ръчно изработен.