/ снимки: svetamarina.com
В Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Св. Марина" разполагат и с апарат за радиохирургия
Проф. Елица Енчева
100335
Проф. Елица Енчева
  • Проф. Елица Енчева
Клиниката по лъчелечение във варненската университетска болница „Св. Марина” по нищо не отстъпва на тези в Западна Европа и в Турция и в нея всеки здравно осигурен пациент може да бъде лекуван безплатно. Това заяви в ефира на Дарик нейният началник  проф. Д-р Елица Енчева, която добави, че всички процедури се извършват по световните стандарти. 
 
Поредна донорска ситуация в болница „Света Марина“ дари живот на тежко болни българи

„По нищо не се различаваме от клиниките в чужбина. В миналото имахме само стари кобалтови апарати, които нямаха възможност да фокусират дозата. Вече обаче разполагаме с три линейни ускорителя, единият от които е от много висок клас и е единственият в Източна България, който е за радиохирургия.

Здравната каса поема изцяло лечението, което е доста скъпо в чужбина. Нека пациентите да се допитат първо до нас, а не веднага да започват да събират пари за лечение в чужбина. Никого не връщаме и нямаме листа на чакащите”. 
 
Лъчелечението се прилага при 60 % от онкоболните. Методът е безболезнен и пациентът не усеща нищо по време на процедурата. „Пациентите не трябва да имат фобия, като чуят лъчелечение. При старите апарати страдаха и странични тъкани.

Новите технологии обаче намаляват драстично страничните ефекти и дори може да няма такива. Преди да се стигне до масата на облъчване има дълга подготовка и трябва да сме сигурни, че ще бъдат защитени здравите тъкани”. 
 
Нова донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ дари живот на двама тежко болни българи

Модерният линеен ускорител във варненската клиника може да провежда и радиохирургия. Това е вид лъчелечение, при което процедурите са от една до пет. То се прилага при ранен тумор, който няма разпространение, а висока доза лъч се реализира еднократно.
 
Чрез използване на лъчелечение някои пациенти могат да бъдат излекувани напълно. Последните изследвания показват, че животът на 50 % от онкоболните се удължава с 5 години, докато преди делът им е бил 20 на сто. 

Целият разговор с проф. д-р Елица Енчева е в прикаченото аудио.