Няма кой да изповяда родния войник
Няма кой да изповяда родния войник / netinfo
България е единствената страна в НАТО, която няма свещеници в армията. За това алармира Младен Бочуков - председател на християнското служение “Направление за работа с Въоръжените сили”.

След задълбочени проучвания от специалисти, направени в архивите на родната войска, се е разбрало, че полкови свещеници (капелани) е имало преди 1944 година. По времето, когато страната ни е била монархия, те са отслужвали литургии в поделенията и гарнизоните, както и по времето на военни действия. След смяната на политическия строй и идването на комунистите на власт, дейността на родните капелани във войската се прекратява. Те са заменени от политически офицери, които са били на армейски щат до 1989 година. Повече от 20 години във войската ни няма свещеници, а религията е тема табу.

Бочуков допълни, че родните ни рейнджъри, които служат в Ирак, са споделили пред него, че при бомбените атентати в Кербала са изпитвали остра нужда от свещенослужител, с когото да разговарят, не толкова от страх пред врага, а защото всеки човек изпитва силна необходимост от духовна подкрепа, когато застане лице в лице със смъртта.

Говорителят на Варненската и Великопреславска митрополия отец Дончо уточни, че проблемът не е в Православната църква. Духовенството многократно е провеждало разговори с Министерството на отбраната, както и с Генералния щаб, но досега няма отговор.

През тази година Българското капеланско служение ще отбележи десет години от създаването си. От 6 до 8 юни край Варна в курортен комплекс “Св. Св. Константин и Елена” те ще отбележат своя празник. Гост ще бъде бившият главен капелан на американската армия.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл: