Нова група в Общинския съвет, Джиков става зам.-председател
Нова група в Общинския съвет, Джиков става зам.-председател / личен архив

Разместването на пластовете в Общинския съвет във Варна роди нова група - „Граждански експертен център” /ГЕЦ/. Начело застава Миглен Тодоров, който стана общински съветник от листата на „Атака”, но преди месец и половина се разграничи от партията на Волен Сидеров. Останалите членове са тримата съветници, чийто мандатоносител беше „Българска партия Либерали” - Галина Крайчева-Иванова, Пламен Георгиев и Добромир Джиков.

Заради новосформираната група заместник-председателите в местния парламент ще се увеличат с още един. За заместник на Иван Луков е предложен Добромир Джиков, бивш районен кмет на „Владислав Варненчик”, като кандидатурата му ще бъде гласувана на общинската сесия утре, 13 декември.

В предаването „Зала Пленарна” на Дарик Джиков и Тодоров заявиха, че са намерили много общи неща и са сформирали групата, за да се чуе гласът на варненци.

„Миглен Тодоров беше от гражданската квота с мандатоносител „Атака”, т.е. той не е партийно обвързан. Чрез новата група ще може да се чуят гражданите, а не да има партийни противоборства, които са диктувани от централите в София”, каза Джиков. „Граждански експертен център” ще бъде еднакво отдалечен и от ляво, и от дясно и ще подкрепя всяка една добра инициатива”, добави на свой ред Тодоров.


Общинските съветници изразиха своята неудовлетвореност от начина, по който се управлява градът ни. „Изчакахме достатъчно етично 100-те дни на Иван Портних, но ние все още не знаем каква е неговата визия за развитието на Варна, какви са първите три приоритета. За нас не беше нито логично, нито нормално кметът и председателят на ОбС да са от една и съща партия. Ние имаме забележки относно спазването на правилника на ОбС, работата на комисиите и взаимодействието с администрацията, с което ще бъдем безкомпромисни в следващите заседания”, коментира Джиков, според когото в Общинския съвет продължава да се работи непрозрачно.  „По същество работата на местния парламент в настоящия момент не е достатъчно ефективна. Документите стигат до съветниците късно, винаги с едно и също опрадание – администрацията ги изпраща в последния момент. А придвижването на документацията е част от задълженията и правомощията на председателя на ОбС”, не спести критиките си и Миглен Тодоров.

Варненските избраници от новата група са решили единодушно да подкрепят актуализацията на бюджета. „При този заварен бюджет и тези вълнения през 2013 година с частичните избори за кмет, разбира се, че се налага актуализация. Независимо какви са причините, ние трябва да дадем шанс на новата администрация в лицето на кмета Иван Портних. Ще настояваме обаче за догодина да ни представи бюджет, който ще изведе Варна с поне една крачка наред”, каза Джиков и добави, че е обнадежден за развитието на града.

От „Граждански експертен център” обявиха, че групата е отворена за всички, които искат да се присъединят към нея. Попитани дали биха приели в редиците си Марина Панайотова-Карапетян и Марио Шиваров, които напуснаха ГЕРБ и станаха част от БАСТА, съветниците отговориха, че решенията в групата се взимат след обсъждане от всички членове. „Ако има желание от тези общински съветници, ние ще го обсъдим и ще преценим дали ще ги приемем за участие в нашата група. Такива разговори до момента обаче не са водени”, подчерта Миглен Тодоров.

На национално ниво новата група подкрепя платформата на НДСВ „Национално единство за обществена справедливост”. „Добро впечатление прави, че една традиционна партия, която е била и управляваща, излиза с тези и решения за хората, които са много близки до нашите. Гражданите са претопени и натиснати в противоборствата между големите партии”, каза Джиков.

Той добави, че в най-скоро ГЕЦ ще започне кръг от приемни с варненци. Те ще се състоят в районните кметства след работно време.

Гражданският експертен съвет се обявява и ЗА задължителното гласуване в България, стана ясно от разговора с двамата съветници. Според тях задължителният вот ще обезсили негативните явления по време на избори. "Само задължителното гласуване неутрализира изкуствено високата стойност на гласовете, събирани в някои специфични групи на обществото", се казва в декларация на ГЕЦ.