Кои са водачите на варненските протести?
Кои са водачите на варненските протести? / Дарик Варна, архив

Протестите във Варна продължават повече от месец, но на улицата вече излизат все по-малко хора. Вчера например те бяха едва около 30 души. Няма да е пресилено ако кажем, че в последните дни протестират само "лидерите на варненската революция" - постоянното присъствие в градинката до общината. Вече ги познаваме по физиономии, а имената им можем лесно да запомним. И колкото са по-малко, толкова повече искания издигат. Протестиращите останаха няколко десетки, но организационните комитети в града ни са няколко, а между тях няма съгласие по основните искания на гражданите, които т.нар. лидери твърдят, че представляват.

И ние все по-често се питаме кои са хората, повели протестите. С какво се занимават и за какво се борят? Кой с кого е в различните "фракции" на протестиращите? Имат ли амбиции за власт? А доколко безкористни са намеренията им?
И най-вече: Кой от тях е достоен да ни представлява?

Затова в Дарик Варна се опитахме да диференцираме отделните "лидерски кланове", поне както изглеждат към настоящия момент. Проучването ни се сведе до три основни групи и няколко души, които лидерстват на принципа "и сам воинът е воин".
Запознайте се с воеводите на варненските протести:

Още в самото си начало протестите във Варна бяха предвождани от бившия футболист и кандидат за кмет на последните местни избори Иван Петров. Той дирижираше шествията и маршрута им, заобиколен от футболни фенове. Начело на протестите непрекъснато беше и Петя Хараланова, която заедно с Иларион Ананиев организираше демонстрациите. Постепенно, с течение на времето, се оформиха няколко групи от протестиращи, които дори дадоха имена на формациите си.

Отвореният обществен съвет на протестиращите във Варна с лидер Кънчо Бонев, след оттеглянето на кмета, се обяви за незабавната оставка на общинските съветници, директори на общински дирекции, областния управител и дори на окръжния прокурор. Сподвижник на Бонев е Виктория Енева, която се изявава и като говорител на групата. От броени дни общественият съвет има и блог. В публикация там пише: „Ние сме твърдо за оставките на общинските съветници - без компромиси, областната управа и прокуратурата. Дистанцираме се от всички, които са за оставането на тези структури. Те трябва да си подадат оставките и да работят под контрола на народа до новите избори. БЪЛГАРИЯ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩАТА!!! За да постигнем тези цели, трябва да сме силни и единни, да продължаваме да откриваме провокатори и хора с користни цели в нашите редици и да ги дискредитираме. Ние всеки ден ще бъдем на протестите, а ВИЕ??? Колкото сме повече, толкова сме по-силни и ще постигнем повече. Протестите са всеки делничен ден от 18,00 часа, а събота и неделя от 11,00 часа пред общината. Промяната зависи не от отделни хора, а от всеки един от нас. НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЛЪЖЛИВИТЕ МЕДИИ, Ако Искате да Чуете Истината, Попитайте ни .....Ние сме там”. Обръщението е публикувано от Георги Вълчев.

Въпреки призива за единство, от Отворения обществен съвет се дистанцират от други протестиращи, обединени в групата "Варненци за Варна", известна още като „Групата на дакела” и водена от Ивайло Василев. Според Кънчо Бонев тя е продукт на користни цели, една от които е запазване на статуквото във Варна, тъй като настоява Общинският съвет да продължи да функционира. В групата "Варненци за Варна" са още Христо Димитров, Мая Тонева и Мартин Аргиров. Неин член е и Красимир Жейнов - зам.-председател на „Федерация на свободните граждани”. Той пък поиска намаление от 10 % до 20% на така наречените тротоарни такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение. От „Варненци за Варна“ твърдят, че имат над 500 последователи.

След смъртта на Пламен Горанов, който почина след като се самозапали пред общината на 20-ти февруари, се роди и Националното движение "Грамада". Негови инициатори са част от протестиращите, които се разграничиха от Отворения обществен съвет и присвоиха името на иначе прекрасната инициатива да се трупат камъни на мястото, където се самозапали Пламен Горанов. Сред учредителите на "Грамада" са екоактивистката арх. Калина Павлова - бивш кандидат за кмет на партия "Зелените", гласовитата поетеса Маргарита Атанасова, която често взема думата с мегафона, както и операторът Теодор Николов. Запис от камерата му предизвика скандал миналата седмица, тъй като на него се чува как Николов подсказва на Пламен Горанов да вика срещу ТИМ.

Заседанията си движение "Грамада" и Отвореният обществен съвет провеждат на едно и също място - в Младежкия дом. Двете групи обаче се събират в различни зали.