Кметът търси още идеи за 5 млн. евро
Кметът търси още идеи за 5 млн. евро / DarikNews.bg, архив
Кметът търси още идеи за 5 млн. евро
68208
Кметът търси още идеи за 5 млн. евро
  • Кметът търси още идеи за 5 млн. евро

Поради силния интерес общината удължава конкурса за иновативна идея, която може да спечели 5 млн. евро. Крайният за подаване на предложенията е 20 ноември 2013 г., съобщиха от администрацията.

Конкурсът, търсещ най-добрата идея за иновация и подобрения в града, се организира от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Голямата награда е 5 млн. евро, като освен нея ще бъдат раздадени и 4 допълнителни премии от по 1 млн. евро.

Всеки, който има креативна, широко приложима и общественозначима идея, може да участва в състезанието. От старта на конкурса до момента са постъпили 26 предложения, каза за Дарик Мирела Донкова, главен експерт „Международно сътрудничество“. Проектите са в най-различни области, като много от тях са насочени върху   здравословния начин на живот и връщането към природата. Има също редица идеи за инфраструктурни решения и предложения в областта на образованието и екологията.

„Има богатство на идеи. Моето първоначално впечатление е, че много от хората са посочили нуждата от природосъобразен начин на живот и пространства за такъв. Излиза, че това ни липсва в града“, коментира специалистът.

Най-малката участничка в конкурса е на 15 години. Иновативни предложения са подали и пенсионери. Освен физически лица в надпреварата са се включили и частни фирми.

„Те са предложили много качествени идеи. Малко е трудна нашата задача в момента, защото е много важно идеята да не бъде само  хубава, а и да е конкурентоспособна по отношение на критериите на самия конкурс“, поясни Донкова.

Първоначално беше обявено, че от всички получени предложения ще бъде избрано само едно, с което Варна ще се включи в конкурса на  Майкъл Блумбърг. „Възможно е да има сбор от идеи – 2 или 3, които да се обединят около една обща, за да можем да сме конкурентоспособен град“, добави експертът.

Сред подадените предложения има такива, които не отговарят на условията на конкурса. Те обаче няма да бъдат изхвърлени директно в кошчето за боклук.
„Ние уважаваме всеки един проект и затова смятаме да ги представим целокупно пред журито, което да вземе решение. Има няколко проекта, които ще отпаднат точно защото не се вписват в критериите. Не че са лоши идеите, но просто не са за този конкурс“, коментира Донкова.

По регламент от състезанието отпадат идеи с твърде тясна насоченост или надхвърлящи правата и възможностите на местната власт. Проекти, които са неприложими за други населени места или пък изискват участието на повече от един град в реализирането им, също са обречени на провал.

Община Варна вече е заявила намерението си да участва в конкурса. „От фондация Блумбърг очакваме да получим следващи насоки за представяне на нашето предложение. В доста кратки срокове след 20 ноември трябва да се оценят предложенията и да се избере идеята, с която ще се представим, за да започнем да я разработваме. До края на януари трябва да сме я представили в пълния и завършен вид“, уточни експертът по международно сътрудничество.

Двайсетте финалисти, които ще достигнат до финалния етап на конкурса, ще бъдат обявени през април догодина, а победителите ще бъдат излъчени през есента. Основните критерии за подбор ще се базират на визията на проекта,  плана за изпълнение и потенциала за прилагане на идеята и в други градове.

Досега инициативата се е провеждала само в Съединените щати, но организаторите са решили да я пренесат и в Европа. Право на участие имат 600 европейски града с население от над  100 000 души. От българските градове в конкурса могат да се включат още София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Репортаж по темата можете да чуете ТУК.

Миналата година в надпреварата са се включили над 300 града. Голямата награда е спечелена от град Провидънс,  щата Роуд Айлънд, който е представил проект за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.