/ Медицински университет-Варна
Грипната вълна ежегодно води до обостряне на хроничните бъбречни заболявания
Доц. Светла Стайкова
100898
Доц. Светла Стайкова
  • Доц. Светла Стайкова
12.5 % от българите страдат от бъбреци. Мъжете са по-уязвими от заболяванията на бъбреците, но при хроничните бъбречни заболявания процентът на доказано болните при двата пола е почти еднакъв. Това заяви за Дарик доц. д-р Светла Стайкова, началник на Клиниката по нефрология и диализа към  Университетска болница „Света Марина” във Варна.

При отоци по крайниците пациентите често се насочват към кардиолози, защото се смята, че е заради сърдечни проблеми. Това обаче понякога означава проблем с бъбреците. Сред останалите алармиращи симптоми са пенеща се или тъмна урина, обриви по лицето и крайниците. 

Преглеждат безплатно за бъбречни заболявания в болница „Света Марина“ 

Грипната вълна ежегодно води до обостряне на хроничните бъбречни заболявания, особено в първите месеци на годината. Предимно през пролетта се активират хроничните бъбречни заболявания. 

Болните от диабет са предразположени към бъбречни заболявания. Пациентите с доказан диабет, особено при втори тип, задължително трябва да потърсят нефролог след петата година.

Ако заболяването на бъбреците бъде своевременно установено, се гарантира удължаване и запазване на бъбречната функция за по-дълго време, обясни нефрологът.

200 пациенти, сред които и 33-ма трансплантирани, ползват най-големия център за хемодиализа в болница „Света Марина”, който е най-големият в страната. 

От 2004 г. в Клиниката по нефрология и диализа се проследяват годишно около 240 планови пациенти с активно бъбречно заболяване. За всеки един от тях се води индивидуален актив с изследвания и медицинска история, което осигурява много бърз анализ на актуалното им състояние. 

„Регистърът е много полезен и много ни помага, защото позволява  изграждане на индивидуализиран подход за всеки пациент”, обясни нефрологът.

Доц. Светла Стайкова: За здрави бъбреци редувайте водата, която пиете

Самолечението при "задържане на течности в организма" много често е грешно, отбеляза доц. Стайкова. Тя призова пациентите да не започват самолечение за дехидратация. Медикаментите трябва да бъдат много прецизно прилагани, тъй всеки пациент реагира по различен начин. Освен това в комбинация с някои добавки се получават реакции, водещи до неблагоприятни последици. 

Срещу задържането на вода, особено при жените, може да се ползват натурални български билки като липов цвят, мечо грозде, листа от бреза, дръшки от череши и жълт кантарион. Те могат да се употребяват без притеснение като студен чай, приготвен от цветовете на билките.    

Специалистът препоръчва намаляване на солта в ежедневната употреба при бъбречно болни: „Когато солта се приема дозирана, независимо дали хималайска или българска, тя е винаги полезна и няма да доведе до нарушения, не само в бъбречната функция, но и на други органи”.

На 14 март е Световният бъбречен ден, а клиниката по нефрология към УМБАЛ "Св. Марина" ще го отбележи с безплатни прегледи. Записванията са на тел. 052 978 287 и 052 978 662.

Целият разговор с доц. Стайкова е в прикаченото аудио.