Слънцезащитните кремове с фактор над 50+ може да са менте
Слънцезащитните кремове с фактор над 50+ може да са менте / © DarikNews.bg
Слънцезащитните кремеве с фактор над 50+ са ментета
31068
Слънцезащитните кремеве с фактор над 50+ са ментета
  • Слънцезащитните кремеве с фактор над 50+ са ментета

Лятото и морето, слънцето и вълните винаги зареждат с настроение и ни карат да се усмихнем. Ако искате да добиете привлекатен слънчев загар, а не да изгорите под лъчите на жаркото слънце, добре е да ползвате защитен продукт.

От 2004 година насам най-високият слънцезащитен фактор по европейските стандарти е 50+. Всички флакони, на които пише фактор над този, например 60, 70, 80 или 100 са със съмнителен произход.

Българската национална асоциация "Активни потребители" участва в международно проучване за съдържанието на слънцезащитните продукти и дали то съответства на обявения фактор на етикета. "Изследването обхваща продуктите, предназначени за деца. Това са тези с фактор 50+. Възрастните също ги ползват, особено тези с по-чуствителна кожа", разказа директорът на асоциацията Богомил Николов. Той уточни, че сами не бихме могли да установим има или не проблем със закупения продукт. Единственият индикатор е, ако получим обрив или въпреки високият фактор, с който се предпазваме от слънцето, пак изгорим. "Въпросът е специфичен, защото има различни кремево. Едните действат и след като сме влизали във водата, но други не", обясни Николов.

Слънцезащитните кремове не трябва да се нанасят върху друга козметика, а само върху чиста кожа. Не трябва да се смесват с парфюми, дезодоранти, кремове за лице и др. Освен рискa от алергии, възможно е порите на кожата да се запушат и да се появят черни точки, пъпки, пигментации и др. Независимо дали се излагаме на слънце на морския плаж, или в планината, слънцезащитният крем трябва да се обновява приблизително на 2 часа.

Резултатите от проучването, в което участва и асоциация "Активни потребители", предстои да бъдат изнесени в най-скоро време. Как обаче трябва да постъпим, ако имаме съмнение, че слънцезащитният крем, който ползваме не е качаствен и кога може да се намеси институцията, чуйте от директора на асоциацията Богомил Николов в прикачения звуков файл.