Над 1300 са глобените от мобилните екипи
Над 1300 са глобените от мобилните екипи / DarikNews.bg, архив

1320 нарушители са глобили мобилните екипи, които се придвижват с електрически скутери. Данните са от месец май до сега, коментира в предаването на Дарик Стара Загора зам.-кметът Йордан Николов. Издадените фишове са за паркиране на тротоари, в зелени площи, паркове, пред детски площадки. Близо 400 автомобила на собственици извън община Стара Загора са били санкционирани за същия период.

Около 35% събираемост на глобите до момента, отчитат от администрацията. Няма как гражданите да не я заплатят, тъй като сумата от фиша постъпва в Местни данъци и такси и тя остава дължима, припомни Николов.

Като правилен и необходим определи той иновативния подход за опазване на обществения ред в Стара Загора. „Работата на мобилните екипи ни показва, че сме инвестирали в правилната посока-хората са млади и комуникативни, превозните средства са икономични, следи се за нарушения на забрани относно преминаването, престоя и паркирането на коли в градинки и по тротоари", допълни зам.-кметът. Общата сума за закупуване на електрическите скутери е малко над 20 хил. лева. Зареждат се при 220 V, зарядното на скутера е поставено в багажното отделение, а презареждането става за около 30 минути.

3-4 оплаквания от глобени граждани за паркиране в зелени площи са постъпили в приемната на обществения посредник Павлина Делчева. Често обаче тези терени са неподдържани и хората не ги възприемат като зелени зони и не считат себе си за нарушители, обясни омбудсманът. Нека тези площи бъдат озеленени и обозначени като такива, препоръча Делчева.

„Ние често искаме твърдата ръка на закона да влиза в действие, но почти винаги очакваме тя да не се „стовари" върху нас. Проблемът с паркирането на забранените места е от години и по този повод жалбите и при мен нарастваха. Работата на мобилните екипи беше точния отговор на очакванията на гражданите за засилен контрол, за спазването на обществения ред в паркове, градинки и тротоари", коментира в сутрешното предаване на Дарик от Стара Загора общественият посредник Павлина Делчева.