Медицинските специалности сред най-желаните в Тракийския университет
Медицинските специалности сред най-желаните в Тракийския университет / uni-sz.bg

Медицинските специалности и тази година остават сред най-желаните за кандидатстудентите решили да продължат образованието си в Тракийският университет в Стара Загора. Това обяви ректорът му проф. Иван Станков, дни преди началото на учебната година.

„Изненадващо най-търсена се оказа специалност рехабилитатор, въпреки че тя е само за бакалаври. Същото важи и за рехабилитация и енерготерапия. След това са хуманната медицина, педагогическите специалности, ветеринарната медицина и икономическите специалности.

Най-слаб е интересът към аграрните науки, но това е съвсем обяснимо. В България земеделието е окрупнено и нужда от специалисти няма. Животновъдството се развива на дребно и също няма нужда от подобни хора", отбеляза проф. Станков.

61 са все още незаетите места в Тракийски университет Стара Загора. "По държавна поръчка имаме отпуснати за учебна година 2014/2015 общо 1512 места за студенти, от тях 1451 са вече заети. Най-много свободни места има по специалността зооинженерство-30 и по специалността риболов и аквакултур и- 18 места ", разкри проф. Станков.

Той уточни, че по този повод на 9 септември ще бъде проведен конкурсен изпоит под формата на тест по биология за желаещите кандидат-студенти.

"Предстой ни да започнем прием за документи и на желаещите да се обучават по магистърски програми след придобит бакалавър. Общо 181 са местата за прием като 90 са за редовна форма и с едно повече-91 за задочна форма на обучение".

Ректорът със задоволство заяви, че през тази учебна година в ТрУ се предлага и едно иновативно обучение изцяло на английски език "32 студенти, които са завършили в Англия желаят да се обучават в нашия университет на английски език по специалността хуманна медицина. Още 4 пък са желаещите да станат ветеринарни лекари".
От следващата учебна година университетът ще предлага и дистанционна форма на обучение "по някои специалности".

 

Новата учебна година Тракийският университет ще посрещне и с три нови учебни аудитории. Всички 12 учебни корпуса пък са санирани, климатизирани и с добри условия за студентите в резултат на изпълнен проект по оперативна програма "Регионално развитие".

Предстои същото да се случи с корпуса в Ямбол, както и реновиране на морфоблока на Медицинския факултет, разкри проф. Станков.

"Обновихме още базата по репродукция и микробиология на Ветеринарно-медицинския факултет, което ще позволи през март догодина да бъде завършен процеса по европейско акредитиране на факултета", обясни ректорът на висшето учебно заведение.

Към университета са създадени и два нови центъра - национален център за следдипломно обучение в земеделието и Център за върхови постижения. През лятото пък е въведен и изпълнен проект за студентски практики, който според ректора успешно прави връзка между бизнеса и висшето образование.

"Изпълняват се още няколко проекта - изграждане на спортни площадки, на модерна информационна система и оборудване със съвременна апаратура", отчете още проф. Станков.

В края на следващата седмица ректорът на Тракийския университет ще вземе участие в учредяването на Балканска асоциация на университетите в Одрин. "Първоначалната ни идея, с бившия ректор на университета там, бе да бъде създадена Балканска асоциация на тракийските университети. В последствие обаче гърците се отказаха и решихме да бъде асоцация на всички университети на Балканите. Изпратили сме писма да во мсички ректори, не знам колко ще се отзоват на поканата ни", обясни проф. Иван Станков.