Въвеждат тримесечна винетка за леките коли
Въвеждат тримесечна винетка за леките коли / БГНЕС, Архив
Към момента от община Стара Загора няма подадено искане към АПИ за освобождаване от винетна такса на пътища. Това обясни директорът на Областно пътно управление Илия Златев.

Той припомни, че преди време имаше подобен казус, който обаче намери бързо своето решение. „Става въпрос за път  II-66, в посока Богомилово. Всички, които учат или работят в Тракийския университет не заплащат винетка. АПИ има споразумение с община Стара Загора за съвместна поддръжка и финансиране на пътя. Други постъпления от администрацията няма“.

Преди една година бе взето решение пътуващите до Тракийския университет и село Богомилово да не използват винетен стикер. Табелите начало и край на населеното място на западния вход на Стара Загора - до Т-образното кръстовище, непосредствено преди село Богомилово, бяха преместени, но бе въведено ограничение на скоростта от 50 км/ч.

Пред общините има два варианта – пътищата да станат общински или да сключат споразумения с АПИ за премахване на винетките. Въпросът е обаче кой ще плаща за издръжката на тези пътища, коментира Златев.

„Аз лично не виждам основание за такъв вариант, защото в Стара Загора няма откъснати от града квартали, по които хората като пътуват трябва да плащат винетка.

Квартал „Зора“ е в регулацията на Стара Загора и пътуващите към и от него са освободени от винетен стикер, защото табелата за начало и край на населеното място в източна посока е след магазин МЕТРО.

Няма казус и за живеещите в кв „Кольо Ганчев“, защото те спокойно могат да използват градската улична мрежа.

Има първокласен републикански път, който е извън регулацията на града, минава покрай Стара Загора и за него се дължи винетка и тол такса“.

„Няколко общини подадоха заявления за изключването на пътища от венетна такса - Белица, Челопеч, Шумен, Варна. В София преговорите бяха по-дълги. Имаше сформирана работна група“, заяви в ефира на сутрешния блок на NOVA министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.