Експерти дискутираха бъдещето на летището
Експерти дискутираха бъдещето на летището / Областна администрация

Областният управител Недялко Недялков проведе работна среща на експертно ниво за провеждането на проучвания за летище „Стара Загора" и изготвяне на проект, който да бъде представен пред бъдещи инвеститори.

Местоположението на летището, водните ресурси, електрозахранването, газоснабдяването, телекомуникационните връзки са повече от добри за реализирането на един толкова мащабен проект. След точен анализ, който предстои да се извърши, ще стане ясно до колко необходимо е допълнителното изграждане на подстанции на ЕВН, което не би било проблем за компанията, стана ясно на кръглата маса. Присъства експертна група от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, зам. областният управител Димитър Драчев, управителят на летище „Стара Загора" инж. Митко Георгиев, управителят на В и К Румен Райков, главният архитект на община Стара Загора арх. Кирчев и др.

След срещата областният управител Недялко Недялков заведе експертите от МИЕТ до летище „Стара Загора".

Полосата на летището е дълга 2 550 м., прилежащите територии са около 6 000 дка, близостта до железопътна и магистрална инфраструктура е на отстояние от 5 км., което го прави изключително привлекателно за инвестиции в модерно карго летище.

Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България бъдеща инвестиция в летище „Стара Загора" ще даде възможност да се посрещне новия въздушен трафик, особено между Азия и ЕС. Отличната локация позволява придвижване 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарасне с 5.8 млн. тона, 78 % от които ще идват от Азия.
Превръщането на летище Стара Загора в международен транзитен хъб ще има капацитет на товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти, обслужващи Боинг 747 и Еърбъс 380.