/ netinfo
Емблематичната за Казанлък и България песен „Една българска роза“, създадена от композитора Димитър Вълчев и текстописецът Найден Вълчев, изпълнена през 1971 година от Паша Христова, от догодина ще звучи и на японски. Това съобщи Христо Стоянов, художествен ръководител на ансамбъла и директор на ДК „Арсенал“ в Казанлък.

С японския вариант на един от златните български хитове ще бъдат откривани и закривани всички фестивални дни от станалите вече традиция в Япония Дни на България, в които акцентът е казанлъшкият ансамбъл „Арсенал“. Преводът на песента е по желание на домакините, които организират Дните на българската култура в Япония,от японския град Фукуока. 

Казанлък
netinfo


И досега, вече 18 години, по идея на Христо Стоянов, всички фестивални дни и концертни прояви, където участва казанлъшкия ансамбъл са започвали и завършвали с тази песен, както и приветствие с послание от казанлъшките царици Рози през годините. В тазгодишното издание на фестивала тази чест е на Михаела Хаджиева, царица Роза 2018 година, изключително радушно и емоционално приета от японската страна.

Казанлък
netinfo


Текстът на “Една българска роза“ вече е даден за превод и догодина, през септември, когато ще се проведе 19-то издание на Дните на България в Япония в градовете Токио, Мунаката, Фукуока и Фукуяма ще започват и завършват с този своеобразен химн на България и Розовата долина. 

В продължение на 21 дни танцьорите на ансамбъл „Арсенал“, заедно с майстор –готвачът на българската национална кухня Георги Вълев са създавали нови приятелства за България през магията на народните танци и българските гозби. 

Казанлък
netinfo


В тазгодишното издание на фестивала танцьорите на „Арсенал“ изнасяха своите спектакли в детски градини, старчески и социални домове, открити сцени, както и на голямата фестивална сцена в „Глобул Арена“- най-големият спортен комплекс в Азия. Всички концерти на ансамбъла са започвали и с отдаване на минута почит към големия японски приятел на ансамбъл"Арсенал" покойният Шиничи Мунемаса.

На последния концерт в Токио, изигран ден преди отпътуването на казанлъшката група са присъствали представители на дипломатическия корпус в Япония,приятели на император Акихито и неговият син Нарухито, ВИП представители на японската страна.

По време на срещата на Стоянов, който е и Почетен гражданин на Казанлък в българското посолство е станало ясно, че Казанлък и България съвсем скоро ще присъстват по още един един красив и цветен начин в Япония, в град Осака, където миналогодишната царица Роза Цветелина Илиева, щеи подреди и открие своя изложба. Поканата към бившата възпитаничка на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък е отправена от японската страна.