Царски дар за НПМ Шипка-Бузлуджа
Царски дар за НПМ Шипка-Бузлуджа / netinfo

Автентичната и единствена апокрифна реч на Н. В българския цар Борис Трети, държана по време на откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, на 26 август 1934 година , ще подари почетният гражданин на Казанлък проф.Генчо Начев. Той ще връчи дара си на управата на НПМ „Шипка-Бузлдужа", в чест на тазгодишните официални тържества, посветени на 80-та годишнина от откриването на паметника.


„Шипка е героичният образ на Българското възраждане, защото събира в един епически устрем мъжеството и духовната сила на българския народ. Като пътят до Шипка не е от нищото дошъл. По него е българската църква на Фенер, лобното място на Левски, на Ботев, Черешово топче", казва в речта си тогава пред стотиците българи, събрали се на връх Свети Никола за събитието българският цар Борис Трети.


Идеята за строеж на паметник на свободата на връх Шипка се ражда през 1920 година, на конгрес на живите ветерани- опълченци. Основният камък за градежа му е побит 2 години по-късно, а цялостното изграждане на паметника завършва през 1930 година. Паметникът е създаден с доброволните дарения на българския народ.


Известният кардиохирург проф. Генчо Начев е внук на адютанта на 4-та дружина в славния 23-те Пехотен Шипченски полк Генчо Хаджигенчев. Заедно с Красимир Узунов е съавтор на книгата „Историята на 23-ти Пехотен Шипченски полк".
Проф. Начев ще дари на казанлъчани и специален концерт, в чест на големия юбилей. В петък, 22-ри август на площад „Севтополис" в града със свои изпълнения ще радват изпълнителите от хор „Гусла". Съорганизатор на проявата е Община Казанлък.