майки на деца с увреждания
майки на деца с увреждания / netinfo
Старозагорци заявиха своята подкрепа през изминалия месец към инициативата „Системата ни/ги убива“, декларираха съпричастност към проблемите на майките на деца с увреждания, запознаха се и с техните искания.

майки
netinfo


Доказателство за това са събраните вече около 10 000 подписа, които ще бъдат добавени към подписките от цялата страна, а в края на лятото те ще бъдат връчени на управляващите и законотвроците.

майки
netinfo


По този начин, протестиращите майки на деца с увреждания, се надяват да засилят още повече вниманието на обществото, което и до ден днешен остава длъжник към тях.

майки
netinfo


Един от организаторите на протеста в Стара Загора Антония Петкова споделя, че към днешна дата хората вече знаят кои са жените с черни тениски и надпис „Системата ни/ги убива“, знаят от какво се нуждаят децата с увреждания. Всички четат, запознават се с исканията за трите закона и регистъра, за личната помощ и отговорност пред порасналите вече деца с увреждания, наясно са, че не се нуждаят само и единствено от финансова подкрепа.

майки
netinfo



„ Хората разбраха кои сме, и че искаме това общество да приеме различните хора-деца, младежи и възрастни с увреждания.
Продължаваме да сме в същата ситуация-много говорене, а на практика нищо. И в същото време обаче остава надеждата, че след като поставихме на масата нашите искания и за тях започна да се говори открито, те ще получат своята законова подкрепа.

майки
netinfo


Става дума за онези наши проблеми, които бяха отлагани или неглижирани през годините-създаване на регистър на хората с увреждания с техните заболявания и дефицити,внимание към нашите нужди и подкрепа за тях, лична финансова помощ, асистентски терапии.

майки
netinfo


Не искам и не мога да повярвам, че има хора, които се възползваха или провокираха противопоставянето на майките на деца с увреждания и организациите. Финансови интереси, интереси за запазване на статуквото може би бяха в основата на разединението, но сега, с този широк обществен интерес и подкрепа, смятам, че този проблем ще бъде изкоренен и приключен. Защото всички сме виновни-и ние майките, и обществото, но всички имаме отговорност и право да го променим“.

майки
netinfo


До 14 часа днес в Парк „Пети октомври“ организаторите на протеста, майки на деца с увреждания, десетки старозагорци, се забавляват, танцуват, пеят, рисуват.  

майки
netinfo


Със събитието, под надслов „От ХОРА за ХОРА“  те отбелязват един месец от старта на кампанията, а тя получи подкрепата и на певеца Иван Динев, познат на публиката с артистичния си псевдоним Устата.

майки
netinfo


„Да се ангажирам с каузата на майките на деца с увреждания, е най-малкото, което мога да направя за тях.  Имам щастието да познавам такива жени-те не се изморяват да се борят, да настояват и затова се радвам на широкия обществен  отзвук, който получи техния протест. Животът на тези майки е героизъм, те не се интересуват от социални помощи, просто искат техните деца да имат нормален живот“.
Държавата трябва да се ангажира с живота, работата, социализацията на порасналите деца с увреждания, категоричен е певеца.  

майки
netinfo


„Свикнали сме да говорим за интеграция на бежанци, на малцинства, а не говорим за интеграция на навършилите 18-години младежи с увреждания, хора, които са трудоспособни, искат да работят, но нямат тази възможност“.

майки
netinfo


Майките на деца с увреждания да бъдат заедно, да бъдат единни, да не допускат някой или нещо да ги разедини. Само така шансът за успех и промяна е гарантиран, призова Устата.