7-ми събор на русофилите: много носталгия и  подписка в подкрепа на Алексей Петров
7-ми събор на русофилите: много носталгия и подписка в подкрепа на Алексей Петров / Д.Бобева

        До края на тази година ще бъде издаден специален каталог на всички съветски паметници в България. Каталогът ще съдържа и специално обръщение от президента Георги Първанов.
Това съобщи по време на откриването на Седмия национален събор на русофилите в България ,председателят на Национално движение „Русофили" Николай Миленов.
Той очерта и най- близките бъдещи цели на движението, които са: преодоляване на проблема с визите за руските граждани и изграждането на Руски университет в България .

      Няколко хиляди приятели на Русия, строителни работници, завършили в руски ВУЗ-ове си дадоха традиционна среща край язовир Копринка. Тазгодишните посетители на събора на русофилите се оказаха най- многобройни в сравнение с предишни години.
Седмият национален събор на русофилите в България се организира от НД „Русофили" , с помощта на Изпълнителната агенция по горите и партньорски организации. Домакин на проявата е община Казанлък.
Специално приветствие до участниците и в събора изпрати патронът на събора- държавният глава Георги Първанов.
Приветствие до участниците, чрез съветника си Алексей Шател изпрати и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков.
С бурни аплодисменти русофилите посрещнаха емоционалната реч на вицеадмирал кир Лебзенко, председател на Движението „ Приятели на България и Русия".
Делегация от Коми, представители на неправителствени организации също уважиха събора.
        Тазгодишният събор на русофилите бе със специален акцент 65-та годишнина от края на Втората Световна война.
В периода между последния и настоящия събор русофилите в България имат принос за оборудването на 45 кабинета в специализираните езикови училища с пълни комплекти руска литература, създадена е и методика за предучилищно обучение по руски език.

Сред атракциите на събора бе малка семпла група, представила се като
„ младежи от Плевен", които от името на Гражданско сдружение „Истината за Алексей Петров" събираха подписи на граждани в две различни подписки. Първата бе за несъгласие срещу подбора на свидетели от криминалния контингент , срещу анонимността на някои свидетели, манипулациите и притискането им, както и срещу злоупотребите с уязвимото положение на някои от тях.
Другата подписка бе за незабавно освобождаване на Алексей Петров, поради липса на доказателства за съществуването на „Октопод" и в подкрепа на всички задържани при полицейски акции през последната година, чиито човешки права са нарушени.