Защо се чукат чашите при наздравица?
Защо се чукат чашите при наздравица? / sxc.hu
На Тодоровден имен ден ще отбележат над 3 800 старозагорци.

Повече от хиляда са господата с името Тодор в Стара Загора, дамите Тодора са 39, а Тодорка са 332 старозагорки.

За здраво име ще почерпят 639 старозагорки с името Теодора и 525 представители на силния пол с името Теодор. Поздрави ще приемат още Божидар и Божидара, както Юлиян и Юлияна.

Дамите, които ще имат повод да почерпят, са още Дора (166) и Доротея (71) и набиращите все по-голяма популярност Тея (39) и Теа (23.)

Тодоровден, наричан също Тодорица е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.