Учени, кметове и историци обсъждат бъдещето на средновековния пограничен вал “Еркесията”
Учени, кметове и историци обсъждат бъдещето на средновековния пограничен вал “Еркесията” / netinfo
Обществено обсъждане на Стратегията за възстановяване и устойчиво развитие на националния културен паметник “Еркесията” като туристически обект се проведе днес в община “Тунджа”. В дискусията участваха освен кметовете на общините Тунджа, Карнобат, Стралджа и Средец, през чиято територия преминава пограничния вал, и депутатът Петър Кънев, зам.-областният управител на Ямбол Цветан Съйков, както и директорите на музеите в Ямбол и Елхово.

Уверен съм, че днешният ден ще постави началото на поредица от инициативи, насочени към възраждането на ролята и значението на Еркесията като източник и символ на национална гордост, каза в обръщението си към участниците в дискусията кметът на общината Георги Георгиев.

С дължината си от 148 км Еркесията е най-дългият пограничен вал в Европейския съюз, припомни д-р Стефан Пройков от Международния търговски и културен център Геопан, чийто екип е изготвил стратегията за развитието на вала. Д-р Пройков направи сравнение на Еркесията с Адриановият вал, който е само 117 км, ногодишно се посещава от 1 млн. и 500 000 туристи и носи над милиони в английската хазна.

Основната идея, залегнала в стратегията е около половин километър от защитния пограничен вал Еркесията да бъде изцяло възстановен и той да се превърне в един от най-атрактивните и предпочитани обекти за посещение в България. За осъществяването на проекта от община Тунджа се надяват, както на държавна подкрепа, така и на подкрепата на бизнеса.