Полицаи и пожарникари предприемат допълнителни мерки за сигурност по празниците
Полицаи и пожарникари предприемат допълнителни мерки за сигурност по празниците / Dariknews.bg
Създадена е организация за недопускане на нарушения и инциденти и тежки пътни произшествия на територията на областите Сливен и Ямбол. Мерките, предприети в РУ-Сливен по отношение на опазване на обществения ред са в няколко насоки и са идентични с останалите районни управления в Котел, Нова Загора и Твърдица, отбеляза главен инспектор Димитър Кикьов. Засилено полицейско присъствие ще има при провеждане на църковните мероприятия както следва: днес след 19,00 часа, на 7 април след 22,00 часа и на 8 април след 07,00 часа. В районите на четирите храма в Сливен ще има присъствие на униформени и цивилни полицаи. В селата на община Сливен е предвидено постоянно присъствие на полицейски служители около 8 от църквите, като за останалите ще бъдат подсигурени мобилни екипи, които да реагират на сигнали и възникнали инциденти. Началникът на РУ-Сливен отправи апел към гражданите да не се предвижват с големи раници и обемисти предмети, тъй като задължително ще бъдат проверявани. Няма да се допускат компромиси по отношение на сигурността.

През деня полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на град Сливен и участъците „Петолъчка” и „Запад”. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения.

Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, а при нужда ще се търси съдействие на Агенцията по безопасност на храните .

Старши инспектор Диян Митев набеляза основните мерки, които са предвидени относно пътната безопасност с цел недопускането на тежки пътни произшествия в дните до 9 април. По отношение на трафика, който се очаква да бъде засилен, в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” ще бъде въведена забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 5 април забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 9 април от 14,00 до 20,00 часа. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции, като на 6 и 9 април ще се проведе широкообхватен контрол в град Сливен. Всеки ден до 9 април ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта.


Във връзка с осигуряване на пожарната безопасност служители на Регионалната дирекция ПБЗН -Сливен са извършили предварителни проверки  на църковните храмове в цялата област. Проверени са 20 такива обекта, каза комисар Владимир Демирев, като в 6 от тях са констатирани известни несъответствия по нормативните изисквания за пожарна безопасност, за което са връчени на съответните длъжности лица разпореждания с мероприятия за изпълнения. Тези несъответствия са свързани с документацията, пожарогасители които са пропуснати да бъдат заредени в определен срок, както и недостатъчен брой пожарогасители.

Освен проверките са проведени  и инструктажи на църковните служители и на тези, които ще вземат участие в предстоящите ритуали, за да не се допусне запалване, паника при струпване на много хора, като по този начин да се застраши живота на хората. Комисар Демирев обясни, че по отношение подготовката на пожарникарите тази седмица се провеждат тренировки и пожарно-тактическо изучаване на църковните обекти за бърза и ефективна реакция при инцидент. На 7 срещу 8  април ще бъдат осигурени дежурни екипи с пожарна техника в близост до по-големите църковни храмове в областта. За град Сливен такива екипи ще има до храм „Св.Димитър” и храм „Св.София”. В Котел, Нова Загора и Твърдица ще има по един екип с пожарна техника до най-голямата църква в населеното място. 

ОДМВР – Ямбол изпълнява поредица от мерки за опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници
   
Инициативите  и организираните мероприятия за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения ще бъдат охранявани от служители на полицията. Ще се осъществява контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове.

    В тези дни се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Предвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата е създадена организация за активно присъствие, регулиране и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци. Очаква се интензивността на движението да бъде най-висока в следобедните часове на 5 април, на 6 април от 08:00 до 18:00 ч. и на 9 април след 10:00 ч.

    През периода ще се проведат планирани специализирани операции по различни направления. При проверките, в хода на полицейските операции по безопасност на движението, ще се акцинтира върху: спазване на правилата за движение; шофиране след употреба на алкохол; шофиране от неправоспособни водачи; ползване на обезопасителни колани и системи от водачи и пътници; ползване на предпазни каски от водачите на двуколесни МПС; притежание на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.