/ dariknews.archive
 Изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата в област Сливен ще проведе Националния статистически институт. Изследването ще стартира на 2 април и ще продължи до 31 май 2018 година и се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Анкетирани ще бъдат 120 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на областния център град Сливен ще бъдат анкетирани и домакинства от Нова Загора, Твърдица, Кермен, Тополчане, Селиминово, Гергевец, Кортен, Богданово и Тича.

От 2 април до 31 май, специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро „Югоизток”, отдел „Статистически изследвания - Сливен” ще посетят определени, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, ще се легитимират със служебни карти.

Изследването включва въпроси на ниво домакинства и на ниво лица. Наблюдението на използването на ИКТ в домакинствата и от лицата обхваща следните области:
-        Достъп до избрани информационно-комуникационни технологии (данни се събират на ниво домакинства);
-        Използване на компютри, място на достъп, честота на използване, дейности (данни на ниво лица);
-        Използване на интернет (данни на ниво лица);
-        Електронна търговия (данни на ниво лица);
-        Специални модули (данни на ниво лица).

Съвкупността на домакинствата се състои от обикновените домакинства в страната, които имат поне едно лице на възраст 16 - 74 години. Съвкупността на лицата се състои от всички лица, на възраст 16 - 74 години, в избраните домакинства. За осигуряване на представителни и с достатъчна стохастична точност резултати за съвкупностите на лицата и домакинствата е проектирана представителна на национално и регионално ниво двустепенна гнездова извадка.

По данни на същото проучване, проведено през 2017 г. 51.6% от населението на областтан на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 54.2 и 49.1%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 93.3% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 27.2% от лицата с основно или по-ниско образование.