90 години Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен
90 години Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен / netinfo
По случай вековния юбилей на професионалния театър в Сливен, който ще бъде честван през есента на 2018 година, се подготвя изданието „Летопис на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен (1918-2018)”. Над летописа работят театралният критик Никола Вандов и журналистката Щилияна Василева.
 
Специалното издание на театъра юбиляр ще се опита да опише всички представления на Сливенския театър от неговото професионализиране през 1918 г. до днес, с техните премиери, творчески колективи, театрални награди. Идеята е да се проучат, съберат и останат за историята имената на всички театрални труженици – артисти, режисьори, сценографи, музиканти, хореографи, директори и драматурзи – които през годините са влагали таланта си в голямото дело на този театър. Освен това, като приложения ще бъдат включени и онези по-големи театрални форуми, инициативата за провеждането на които принадлежи на Сливенския театър.
 
Сливен заслужава подобен „Летопис”. Прочее, проект от такъв мащаб и с подобна изчерпателност не е реализиран от нито един друг извънстоличен театър.
 
За съжаление непълноти в архивите на театъра, на други културни институции в Сливен, правят тази амбициозна и благородна задача трудна за изпълнение. Все още липсват достатъчно сведения за повечето спектакли от първите 30-40 години от вековната история на театъра. Авторите на летописа не биха искали да пропуснат нито един участник в изграждането и развитието на театралното дело в града. Но те изчерпаха общодостъпните източници на информация.

Последната им надежда е свързана с родолюбивата отзивчивост от страна на притежателите на частни архиви. Те могат да се свържат с Щилияна Василева (0884 362 852) или с Никола Вандов (0898 631 382) и да проверят дали притежаваните от тях театрални програми, отзиви, информации и статии в печата, афиши, снимки и т.н. допълват натрупаната до този момент информация. Ако е така, имената им ще бъдат изрично споменати в книгата. Например, авторите на Летописа биха искали да се свържат с Кирил П. Киров – син на първия драматург на театъра след 1945 г. Петър Киров. Ако е съхранен архивът на баща му, от него могат да се попълнят редица бели засега петна от историята на театъра.