Побратимихме се с Тараклия и Мелитопол
Побратимихме се с Тараклия и Мелитопол / Дарик Сливен, архив

Побратимяването на Сливен с градовете Тараклия в Молдова и Мелитопол в Украйна е добро начало за сътрудничество във всички области на културния, социалния и икономическия живот. Това е оценката на сливенската делегация, която посети градовете и сключи договорите за побратимяване.

В нея участваха заместник-кметът Иван Славов и общинските съветници Соня Келеведжиева, Деян Дечев, Иван Иванов, кметът на с. Гавраилово Димитър Андреев, кметът на Трапоклово Кирил Киров и управителят на Търговско-промишлената палата в Сливен Кольо Колев.

„Това е инициатива на Общински съвет - Сливен, по която се работи от 4-5 месеца. Тя получи подкрепата на неправителствените организации и на Комисията по международно сътрудничество в местния парламент в лицето на Деян Дечев и Иван Иванов”, каза Соня Келеведжиева.

„Идеите ни са Югоизточния регион в България и българската диаспора в Молдова и Украйна да работим заедно по проекти по трансграничната оперативна програма „Черно море”. Нашата цел е Сливен да се превърне в център на българска диаспора.  Предстоят разговори с президента Плевнелиев, с министър Томислав Дончев за включване на Сливен в тази програма”, допълни Келеведжиева.

По време на гостуването Иван Славов е предложил деца от Тараклия да участват в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници", който се провежда всяка година в Сливен. Специална покана е била отправена и към бизнеса в града да присъства през август на традиционното „Хайдушкото сборище” в местността Агликина поляна.

В Тараклия и Мелитопол нашите представители са провели срещи с регионалните Търговско-промишлена палати.

Българската делегация се е срещнала  кметовете на двата града, с дейци на културата, пазещи българското си самосъзнание. Сливенските гости са посетили Тараклийския държавен педагогически университет и Дружеството на българите в Тараклия.

Състояла се е среща и с ректора на Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки”, на когото е предложен  договор за сътрудничество между висшето училище и Регионалния исторически музей в Сливен. Договорено е и партньорство с Техническия университет.

Кметовете на сливенските села Трапоклово и Гавраилово са гостували на мелитополските села  Гирсовка и Ботьово  и са се срещнали с кметове на селата в Тараклийския район.

Заместник-кметът и общинските съветници се срещнаха и с кмета на Болград и посетиха църквата „Св. Преображение”, за която община Сливен отпусна 5 000 и подкрепи дарителската кампания за възстановяването на храма от пожара, унищожил централния му купол.