Общинските съветници стават задължитело етични
Общинските съветници стават задължитело етични / Дарик Сливен, архив

Eтичен кодекс, уреждащ основните принципи на работа на Общински съвет - Сливен ще бъде приет на последната за годината сесия на 22 декември. Според председателя на местния парламент Мария Григорова, целта е да се създаде по-нормална работна среда и да се ограничат личните нападки и бруталната намеса в личния живот на съветниците. Тя коментира, че цялата общественост е свидетел на непристойното държание и репликите, които се разменят по време на заседания на Общинския съвет и на Постоянните комисии. „Всеки от нас е дошъл с ясната мисъл и е положил клетва да работи в името и интереса на общината и обществеността. Крайно време е да загърбим личните си пристрастия и това дали се харесваме като общински съветници и личности, или не", каза още Григорова.

Проектът за Кодекс съдържа 11 члена в няколко раздела - Общи положения, Принципи, Конфликт на интереси и Контрол. Сред принципите на работа на общинските съветници са: върховенство на закона и обществения ред, безпристрастност, публичност, обществен дълг и личен интерес, взаимодействие с колегите. Според текстовете общинският съветник трябва в личното си поведение да се придържа към общоприетите морални ценности и добродетели и да не допуска непристойно поведение.  Член 10 регламентира изказванията на съветниците: представителят на изборна длъжност няма право да се изказва по същество повече от един път по един и същи въпрос, освен ако не се налага доизясняване на изказването; съветниците нямат право да се прекъсват и да вземат думата, освен ако председателят не им я е дал; нямат право и да отправят лични нападки, оскърбителни думи или заплахи, както и да разяснява данни, отнасящи се до личния живот и накърняващи доброто име на колегите.

Санкциите за неспазване на Етичния кодекс варират от забележка до отстраняване от залата. Контролът се осъществява от председателя на  Общинския съвет.

Предложението за приемане на Етичен кодекс е внесено от Момчил Пантелеев - общински съветник от групата на Галин Кънчев "Обединени за промяна на Сливен".