Лекари искат създаване на болнично настоятелство
Лекари искат създаване на болнично настоятелство / Дарик Сливен

Инициативен комитет от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен поиска създаване на настоятелство към болницата. В инициативния комитет участват д-р Димитър Боянов - началник на отделението по реанимация, д-р Юлия Бянкова - анестезиолог и заместник-председател на Регионалната колегия на БЛС и видният хирург от сливенската болница д-р Михаил Жечков.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий е дал своята благословия за създаването на болнично настоятелство. Според д-р Бянкова в Закона за лечебните заведения е предвидено да има такова формирование, като е записано, че това става по решение на собственика на болницата.

Д-р Бянкова е на мнение, че текстът не е обмислен добре, тъй като болниците имат различна форма на собственост и при тези с над 50 процента държавно участие създаването на настоятелство става по-сложно. От правния отдел на Министерството на здравеопазването са изпратили отговор, че за сформирането на настоятелство решение трябва да вземе Общото събрание на акционерите.

„Редовното Общо събрание на акционерите се провежда през месеците май или юни и до тогава има много време. Това утежнява процедурата. Би следвало ръководството на болницата, след като уведоми всички акционери, да има право да вземе такова решение. Това не е нещо, което е свързано с разрешителен режим или разходване на средства. Не трябва да има пречка за една такава благородна идея. Нито една областна болница, доколкото знам, няма настоятелство и ние ще бъдем първи. В този момент, в който за лекарите и всички, които работят в сферата на здравеопазването, е много трудно да упражняват професията си, решихме, че е добре да има такава структура", каза д-р Бянкова.

Към идеята се присъединяват уважавани хора, ценени в обществото и популярни с постиженията си в Сливен. Д-р Боянов съобщи, че сред тях са доц. Мария Тодорова, доктор на науките и бивш главен лекар на болницата, доц. Цанко Узунов - председател на Съюза на учените в Сливен, представители на бизнеса, духовенството, културата, образованието и пациентски организации.

„Има нужда от настоятелство, идваща от болните и лекарите. Трябва да се обединим около общата идея, особено в дните преди Рождество Христово, когато хората трябва да стават по-добри, а не е така. Сега няма предаване, в което да не се оплюват лекарите. Не може да се говори за лекарски грешки от хора, които не са компетентни. Трябва да им кажем, че нашето настоятелство ще обедини всички - лекари, страдащи, просветители. България в момента работи с 33 процента от сестрите, 72 процента от акушер-гинеколозите и 38 процента от анестезиолозите. Това е една трета от работещите в сферата на здравеопазването хора. Младите бягат заради това отношение, с което ги посрещат. Нямаме теоретическите възможности да отговорим на изискванията на обществото, което застарява и става по-критично. Идеята ни е хуманна и християнска. Ние искаме да кажем, че не бива в медиите да звучи арогантната некадърност на някои, които желаят за изплачат сълзите си и искат някой да отнесе наказанието. Не може по този  начин да се гради общество. Това, което се прави в момента, само срива доверието между лекари и пациенти, а няма ли го това доверие, можем да очакваме най-страшното. Аз забелязвам при младите колеги неувереност и страх при подхода им с пациентите", каза д-р Боянов.

Функцията на настоятелството е да подпомага и подкрепя лечебното заведение, без да се намесва пряко в работата на институцията. Дейността в настоятелството е доброволна. Предстои да се изготви проект за устав и избор на председател.