Чужденци вдигат сватба във Войника
Чужденци вдигат сватба във Войника / netinfo

Автентична сто годишна народна сватба подготвят в стралджанското село Войника. Основните действащи лица са младоженците Сиен и Майкъл, които вече са готови с народните български костюми от едно време.

Пристигнали в селото преди няколко години чужденците са закупили имот и трайно са се установили да живеят в селото. Открили красотата и богатството на българския фолклор те вече са част от самодейния колектив към читалището, пеят българските народни песни, танцуват хора и ръченици и са приятели с всички от селото.

Жените от певческата група към читалище „Възраждане", обединени от идеята да покажат ритуала в цялата му прелест се събират почти всеки ден, за да репетират песните , които ще изпеят. Макар че е обсъждан варианта за червено було булката все пак ще бъде с бяло. Специално за случая местни таланти написаха песен, която ще изпълнят като подарък за Сиен и Майк. Вече пристигнаха най-важните им гости - дъщерите на Майк Катрин и Джени , зет

а Стюарт и сестрата на Сиен - Лейла, според които животът във Войника е много спокоен и приятен, а хората - добри и сърдечни. Семейството очаква още приятели от Англия и Франция.

Според Сиен българските народни обичаи са много красиви и богати, те трябва да се съхраняват и да се предават на младите. Затова и приели идеята да изпълнят българската народна сватба като едно време.