Видни възрожденци и архитектурни забележителности оживяха в изложба на СОУ „Сава Доброплодни“
Видни възрожденци и архитектурни забележителности оживяха в изложба на СОУ „Сава Доброплодни“ / netinfo

Седмицата на „Доброплодството" по повод патронния празник на шуменското СОУ „Сава Доброплодни" започна днес с откриване на художествена изложба „Шумен- личности и образи от три века".

Възпитаниците от паралелките на профил „Изобразително изкуство" показаха своите творби, вдъхновени от възрожденския Шумен. Те работиха по своя идеен проект заедно със своите съученици от клуб „Млади шуменски войводи" и от други профилирани паралелки почти цяла година. Децата усърдно търсиха стари снимки, сведения, предания, исторически документи и извори, за пресъздаване на значими паметници на архитектурата, личности и явления в града. Съпричастни към тяхната работа бяха и специалистите от Регионалния исторически музей Димитър Стойков, Юри Йоргов, Ирина Витлянова, Стела Славчева, Милена Георгиева, общинският съветник Николай Калев, от Териториалния държавен архив-Шумен, както и членовете на шуменското дружество на краеведите „Георги Джумалиев", патриоти от НД „Традиция" - клон Шумен и Родолюбив комитет „Крум Страшний". Подпомогнаха ги и много дарители и спомоществуватели с осигуряването на материали и консумативи за рисуване.

"Изложбата по проекта е дело на ученици от 6 до 12 клас от паралелките с профил „Изобразително изкуство". Заедно със своите учители Виолета Петрова, Димитър Димитров и Марияна Петкова те създадоха с огромен интерес и вълнения тематично обединени творби. Рисунките, графичните отпечатъци и живописните картини на архитектурни паметници и образи на видни възрожденци, допринесли за просветата и културата на уникалния град Шумен бяха подредени в художествената мини галерия във фоайето на училището. Творбите впечатляват с оригинални композиции, с технически похвати и въздействащ колорит. Те са емоционално пресъздадени образи от учениците на архивни документи и хотографии от ХVІІ,ХVІІІ и ХІХ век. Екипната работа на младите художници със своите преподаватели са доказателство за творческа приемственост между поколенията, обич към родното място и национална гордост от историческото минало. Някои от художествените произведения са в процес на още работа", коментира преподавателят по изобразително изкуство в училището Мариана Петкова.

Ръководителят на идейния проект „Шумен- личности и образи от три века" и преподавател по информатика и информационни технологии Йовчо Иванов пък сподели: „Ние продължаваме да работим по този проект и се надяваме той да бъде успешно защитен пред Общински фонд „Култура" на община Шумен и дореализиран, защото вълнува децата от училището. Дейностите ни ще бъдат насочени към търсене на още исторически факти, документи, дигитализиране и обработка със средствата на новите технологии и създаване на форми за стимулиране на творческото отношение на учениците. Много радващо е, че на нашите идеи откликнаха много организации и спонсори, които ни помагаха и са готови да ни помагат и за напред. Ето например, благодарение на директора на Регионален исторически музей - Шумен г-н Даниел Руменов се сдобихме с много ценни снимки и документи, над които работим, като например картата на д-р Петър Кърджиев, на която сме направили два проучвателско-художествени варианта с ученици шестокласници от нашето училище. Визуализацията на възрожденския и следосвобожденския Шумен и уникалните негови личности е направена прекрасно от нашите млади художници и се надяваме тя да развълнува всички шуменци. Могат да се видят чудесните образи на нашите видни възрожденци, архитектурните забележителности на Шумен - Часовниковата кула, Безистена, Белият хамбар, Куршун чешма, живописните чаршии и старите шуменци, модата от онова време... Тук е и картината на младата и много талантлива наша художничка Михаела Желязкова от ХІ „б" клас, която нарисува и подари на музея картина на старинната къща на апостола Панайот Волов. Идеята ни е да съхраним и пазим това богатство на града ни! Каним всички наши съграждани в училището ни, за да разгледат прекрасната изложба, уредена по повод нашия патронен празник. Тя ще бъде експонирана във фоайето до 9 декември, а по- нататък ще направим и по-мащабна изложба в града". Той допълни, че инициативите за празника ще продължат на 2 декември от 12:30 часа в двора на училището с традиционния ритуал „Посвещаване в доброплодство" и с освещаване на изготвеното от клуб „Млади шуменски войводи" знаме, което е ръчно везана реплика на знамето на Шуменския революционен комитет от 1875 година, ушито по идея на Панайот. Празничният концерт, посветен на патрона на училището - възрожденеца Сава Доброплодни, ще бъде на същия ден от 18:30 часа в залата на Община Шумен