Протестиращи, политици и представители на местната власт на една маса, разбраха се дискусиите да продължат
Протестиращи, политици и представители на местната власт на една маса, разбраха се дискусиите да продължат / снимка: Дарик-Шумен

Протестиращи, представители на местната власт и на шуменските политически структури на партиите проведоха среща по-рано днес. На дискусията бяха разисквани исканията на протестиращите, както и критиките, които те отправиха към политиците и представителите на местната власт.

Сред поставените въпроси бяха тези за качеството на водата и цената й в Шумен, размерът на местните данъци и такси, цената на електроенергията и др. „Нормално е исканията на гражданското общество да са хаотични" заяви един от организаторите на срещата Валери Младенов. По думите му, хората са излезли на улицата, защото ги интересува бъдещето, което е несигурно. „Ние не искаме да управляваме, ние просто искаме да сме истински граждани на тази страна", каза още той.

Протестиращи, политици и представители на местната власт на една маса, разбраха се дискусиите да продължат
netinfo

По време на дискусията за цената на тока, протестиращите заявиха, че искат намаление с 50%. Отправен бе и въпрос възможно ли е това да стане. „Според мен би могла да се намали цената на тока, с премахване на посредниците, не знам с колко процента, но това е въпрос на държавата и тя трябва да го реши", заяви общинският съветник и лидер на „България на гражданите" в Шуменско Даниела Русева. „Няма логика във формирането на крайната цена да влизат кражби и неплатени сметки, първата бомба е заложена там", каза и Васил Тодоров от ДСБ.

Зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков, който представи местната администрация пък заяви, че общината е поискала от електроразпределителното дружество да провери всички електромери, като допълни, че някои от устройствата са неподходящи. По думите му, всички въпроси могат да се решат поетапно, а не наведнъж. Той посъветва и дискусиите да продължат, като в бъдеще станат тематични, като да бъдат канени и представители на съответните институции.

Председателят на ГЕРБ-Шумен проф. Добрин Добрев заяви, че местното управление има нужда от коректив и призова протестиращите да присъстват на заседанията на местния парламент, за да работят заедно граждани и управници. „Всеки въпрос поставен от вас, ние ще го поставяме законово", каза още проф. Добрев.

Протестиращи, политици и представители на местната власт на една маса, разбраха се дискусиите да продължат
netinfo

Проф. Веселин Панайотов от АТАКА призова преставителите на протестиращите да потърсят експерти по дадени теми сред самите тях.

Според омбудсманът на Шумен Иван Капралов трябва да се създаде консултативен съвет от представители на гражданското общество и институциите. Общественият посредник посъветва и дискусиите да продължат.

Протестиращите поискаха още създаване на добри условия за микро, малък и среден бизнес и преодоляване на проблема с високата безработица. „Трябва да има и съобразяване на плащанията с доходите на хората", допълни един от организаторите Драгомир Димов.

По време на срещата стана ясно още, че протестът в неделя, ще бъде насочен срещу ВиК. Шествието ще започне от 11:00 от театъра и ще продължи до сградата на водоснабдителното дружество.