ИСПА изостава, искат ускоряване на темпото
ИСПА изостава, искат ускоряване на темпото / netinfo
ИСПА изостава, искат ускоряване на темпото
30622
ИСПА изостава, искат ускоряване на темпото
  • ИСПА изостава, искат ускоряване на темпото

С около 4-5 седмици изостава дейността по изграждане на водопроводите по проекта ИСПА, спрямо представения от изпълнителя график, се казва в доклад по проекта, изготвен от надзора. Това съобщи зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. Той добави, че ако изоставането продължи водопроводна мрежа ще се прави и през лятото на 2011 година. По отношение на канализацията темпото също е спаднало, има сериозно забавяне, а изоставането е около 4 седмици, сочи още докладът. Седмичният обем, който трябва да бъде изграден съгласно графика е около 200 линейни метра. „Сега би трябвало темпото да нарасне и да се изграждат поне по 350 м. седмично, за да приключи работата в срок", каза още инж. Йонков.

Във всички 9 зони, на които условно е разделен града по проекта, напредъкът като цяло е незначителен, показва доклада от 24 юни. Последната програма, която е представил строителят вече не е актуална и според надзора и според общината, обясни зам.-кметът. Около 52% от водопроводите са подменени до момента, а канализацията е изпълнена на 47%. Времето, изтекло от началото на договора е 66%.  Инж. Йонков добави, че закъснението по проекта може да се преодолее само с друго темпо. „Другите фактори са, че ние искаме да се ангажират още фирми като подизпълнители".  

Според администрацията един от сериозните въпроси е свързан и с паричния поток. „Трябва да се намери начин да се скъсят сроковете на плащане на строителя", каза Йонков и добави, че до края на седмицата предстои кметът Красимир Костов да проведе срещи в МОСВ по този въпрос. По думите му, един от сериозните механизми да се ускори проекта е по-бързо да се сертифицира всеки конкретен документ и да се скъси периодът на плащане.

„Съзнавам, че в един по-бърз темп на строителството ще пострада качеството, това обаче не означава, че общината ще се откаже от претенциите си в крайна сметка всичко да стане качествено", допълни Йонков. Той обясни, че след приключване на проекта започва да тече едногодишен срок, в който може да бъде съобщавано за констатирани дефекти и строителят е длъжен да реагира незабавно и да ги отстрани. Освен това ще започнат да текат и сроковете по Закона за устройство на териториите. „Общината ще се възползва от българското законодателство", категоричен беше инж. Йонков.