Творчески ателиета събраха деца в библиотеката
Творчески ателиета събраха деца в библиотеката / netinfo

В рамките на Екслибрис фестивала „В изкуството еротиката е любов и красота“ Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организира няколко творчески ателиета. В тях се включиха ученици от ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Христо Ботев“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе. Децата, които участваха в тях, имаха възможност да видят как се прави екслибрис, да научат повече за различните екслибрис техники и да изработят хартия.

Интересни и много забавни за децата бяха двете творчески ателиета „Среща на изкуствата“, с модератори преподаватели и студенти от Факултет  „Природни науки и образование“ към Русенския университет. Занятията бяха насочени към стимулиране на въображението и творческата изява на децата от начална училищна възраст чрез средствата на изобразителното изкуство и музиката.

Младите хора от клуб „Култура” към сдружение „Младежки глас“ – клон Русе се включиха във фестивала с творческото ателие „Произведено от нас“ и екоизложба на предмети с декоративна стойност. Те демонстрираха как могат да се изработят украса, моливници, сувенири, свещници, венци от хартия, листа от дървета, шишарки, кутии от бонбони, консервни кутии, мъниста и др. Посетителите на Библиотеката имаха възможност също да участват в ателието.

По време на фестивалните дни беше вдъхнат нов живот и на две инициативи – „Случайна среща с книга“ се превърна в „Случайна среща с любовна книга“, а кампанията за доброволен обмен на книги „Прочети и предай“, която стартира преди една година по идея на сдружение „Младежки глас“ – клон Русе, по време на фестивала се проведе под мотото „Прочети и предай любовна книга“. Най-новата инициатива на Библиотеката „Случайна среща с приказка“ също привлече много русенски деца.