Творчески ателиета и открит урок на кея
Творчески ателиета и открит урок на кея / снимка:Община Русе

Продължават творческите ателиета и инициативите, които са част от проекта „ОКЕЙ - ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РУСЕНСКИЯ КЕЙ“. Той стартира в началото на месеца с акция по освежаването на крайбрежната ивица на Русе, в която се включиха над 50 младежи.

Днес от 16:00 до 18:00 часа, на кея ще се проведат творчески ателиета и открит урок по народни танци.  Ателиетата са организирани от русенската структура на сдружение "Младежки глас" и ще включват приложни изкуства и рисуване. В тях могат да участват притежателите на валута Майтрейо. С нея се сдобиха всички участници в еко акцията на 1-ви септември. Откритият урок по народни танци ще бъде проведен от Клуб за народни танци „Чанове", които ще предоставят и 2 безплатни тренировки на притежателите на валута Майтрейо.

Продължават и тренировките по даоска йога, ушу (китайски бойни изкуства) и слаклайн (ходене на въже). Тези занимания също са безплатни за притежателите на валута Майтрейо. Графикът на тренировките  е публикуван на  уебсайта www.proekt-okei.tk.

Идната седмица, проект „ОКЕЙ - ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РУСЕНСКИЯ КЕЙ“ ще представи още едно интересно събитие. Това е първата официална среща между осиновителите на обекти от кея. Сбирката ще се проведе в сряда, 18-ти септември, от 13:30 до 14:00 часа в Заседателната зала на III-я етаж в сградата на Община Русе. На нея осиновителите ще се запознаят помежду си, ще обменят идеи за поддържането на обектите и ще получат сертификати за осиновяване.

Идеята за проекта „ОКЕЙ - ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РУСЕНСКИЯ КЕЙ“е на Тереза Николова и Димитър Дерменджиев. Той се осъществява като част от програмата Balkans Let’s Get Up!, която осигурява обучение, менторство и частично финансиране на двамата младежи. Целта на инициативата е да насърчи русенци да поемат отговорност за околната среда, общността и здравето си.

Проектът се реализира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.