Русенски свещеници се включват в шествие в София
Русенски свещеници се включват в шествие в София / Дарик Русе

Национално литийно шествие под надслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца” ще се проведе на 24 септември в София. То ще е посветено на духовно-нравственото израстване на децата и учениците в България чрез въвеждане на обучението по Религия-Православие в Задължителната предучилищна и училищна подготовка.

Негово Високопреосвещенство Митрополит Неофит призовава свещенослужителите от Русенска епархия да се включат в шествието, което ще се проведе в деня на св. първомъченица и равноапостолна Текла. Решението за шествието е подкрепено от русенския епархийски съвет в заседание на 9 септември. Предвижда се то да завърши с молебен и песенен концерт пред храм „Св. Александър Невски” и с внасяне на Петиция в Министерския съвет, в която ще се настоява искането за въвеждане на предмета да бъде взето предвид, при предстоящето гласуване на новия Закон за училищното образование.

В Русенска епархия обучението по религия гради своите традиции от 1997 година. През учебната 2009/2010 година общият брой на групите по СИП и ЗИП – Религия в Област Русе е 63, а броят на учениците е 1077. В обръщение на митрополит Неофит към русенските свещеници се казва: "Начинът, по който е организирано обучението по религия към настоящия момент (под формата на свободноизбираема подготовка), не дава възможност да бъдат обхванати по-голям брой деца и неговата реализация зависи от средства, с каквито голяма част от училищата не разполагат. Натрупаният дългогодишен опит в обучението по религия показва, че това обучение изгражда невидим коректив в съвестта на младия човек, който да направлява в рамките на благонравието, морала, нравствеността и добродетелите, волята, чувствата, делата и живота му.

Днес децата в съвременното училище получават един твърде широк кръгозор от познания, учебната програма е претоварена с различни дисциплини, но няма нито един час, посветен на възпитанието. Тази празнота се запълва чрез учебно-възпитателната работа по религия, която е насочена към укрепването на вътрешните духовни сили на подрастващите. Изграждането и развиването на нравствени ценности у младата личност е дълъг процес, в който учебният предмет „Религия” играе важна роля за формирането на свободна, морална и инициативна личност, уважаваща законите, правата на другите, тяхната култура, език и религия. Детските години са най-благоприятното време за възприемане на духовното знание."