Питат 132 домакинства в Русенско как си разпределят времето
Питат 132 домакинства в Русенско как си разпределят времето / netinfo

132 домакинства от русенска област са включени в мащабното изследване на Националния статистически институт „Бюджет на времето на населението”, съобщи директорът на териториалното бюро в Русе Галина Ханджиева. Всяко домакинство попада в извадката напълно случайно. В региона всеки месец ще бъдат анкетирани по 11 домакинства от Русе, Мартен, Глоджево, Сандрово, Голямо Враново и Бъзовец. Изследването стартира на 19 октомври и ще продължи една година, включено е в закона за преброяване на населението и жилищния фонд-2011 година и е част от програмата на статистическата служба на Европейската комисия за единно изследване бюджета на времето. 

Чрез интервюта ще бъде събрана и обработена международно сравнима информация за основните характеристики на използване на времето, както и най-общи данни за обикновените домакинства и за техните жизнени условия. За лицата над 10 години се попълват индивидуални въпросници, свързани с получаване на информация за наличието на работна заетост, статуса в заетостта, основната сфера на дейност на работещите. Лицата в домакинствата, попаднали в извадката, попълват дневник за използване на времето. Той започва от 4 часа сутринта и отразява цяло денонощие, на 10-минутни интервали, за които се посочват конкретни занимания и ангажименти.

Анкетьорите, които ще посещават домакинствата, ще се легитимират със специални ламинирани карти и изписани върху тях: организацията, името на изследването, имената на анкетьора, телефони за справка. Картите са подписани и скрепени с печата на териториалното статистическо бюро в Русе. На гърба на картите е дадена кратка информация за изследването, времето за провеждане и регистрацията на Националния статистически институт като администратор на лични данни. Анкетьорите подписват клетвени декларации за опазване в пълна тайна получената информация. Съгласно закона за статистиката получените данни представляват статистическа тайна и се използват изключително за статистически цели.