Книги и пръст от Парка на Възрожденците в Русе за бесарабските българи в Молдова
Книги и пръст от Парка на Възрожденците в Русе за бесарабските българи в Молдова / DarikNews

Близо 500 книги, предимно убечна литература и енциклопедии дари Областна администрация – Русе на живеещите в гр. Тараклия бесарабски българи. По този повод, делегация от администрацията, ръководена от зам. областния управител Веско Маринов, посети Молдова на 21 и 22 май. Благородният жест беше направен в навечерието на Деня на славянската писменост и българската култура – 24 май. Книгите, бяха събрани по време на дарителска кампания, организирана от областната администрация. В нея се включиха редица държавни институции, издателства, НПО-ии и граждани.

Делегацията от Русе беше посрещната от кмета на гр. Тараклия Сергей Филипов и председателя на Районния съвет Александр Гарановский. Те представиха гостите на своите екипи, след което русенската делегация посети местното читалище, носещо името на майор Олимпий Панов /роден в Тараклия и разстрелян в Русе/. Наред с библиотеката, то приютява певческа група и театър, в които талантливите бесарабски българи могат да се изявават. Неговият председател Иван Боримечков изрази дълбоката благодарност на жителите на гр. Тараклия /близо 15 хил. души, от които почти 80% българи/ за благородния жест и заяви, че той е изключително навременен, защото библиотеката към читалището изпитва остра нужда от нова българска литература.

Наред с книгите, делегацията от Русе отнесе в Молдова и няколко специално подготвени сборника с български песни и детски пиеси. По молба на бесарабските българи, те получиха и шепа пръст от района на Пантеона на Възрожденците. Г-н Маринов поднесе на председателя на читалището още един ценен подарък – българското знаме.

Своята благодарност за дарението и оказаното внимание, бесерабските българи поднесоха под формата на концерт. В него бяха включени изпълнени от деца и младежи български народни песни и танци. Председателят на читалището Иван Боримечков показа на гостите и салонът, в който нарисувани от местен художник портрети на ръководители на читалището, краеведи, писатели, художници и др. пазят паметта за тези, които в годините са работили за съхраняването на българщината в гр. Тараклия. На свой ред, журналистът и писател Димитър Боримечков поднесе на българската делегация последните броеве на два вестника на бесарабските българи, живеещи в Молдова и Украйна – „Роден край” и „Български глас”.

В рамките на посещението възникнаха редица идеи, свързани с реализирането на бъдещи съвместни проекти между Областна администрация – Русе и др. институции и НПО-ии от града с бесарабските българи в Молдова. Българската делегация получи покана отново да гостува в гр. Тараклия в началото на месец ноември, когато се навършват 20 години от създаването на НЧ „Майор Олимпий Панов”.