Есетровите риби в Дунав намаляват
Есетровите риби в Дунав намаляват / Дарик Русе, Искра Георгиева
Есетровите риби в Дунав намаляват
66571
Есетровите риби в Дунав намаляват
Есетровите риби в Дунав намаляват
  • Есетровите риби в Дунав намаляват
  • Есетровите риби в Дунав намаляват

Рибата в р. Дунав е с добро качество за консумация, няма висока концентрация на химични елементи. Това сочат част от предварителните данни от проучванията на Трета международна експедиция за изследване на река Дунав. Тя преминава през българския участък от 13 до 20 септември, като днес двата кораба, участващи в нея - „Аргос” и "Истрос" са в Русе.

Проучването се провежда на всеки шест години, негов организатор е Международната комисия за опазване на река Дунав. Целта на третата  мащабна експедиция, която започна на 13 август в Германия, е събиране на актуални данни за цялото поречие на Дунав. В изследователския екип са включени химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, България, Унгария и Хърватия.

От българска страна участва доцент Лъчезар Пехливанов от Института по биоразнообразие и екосистеми и изследвания към БАН. Той коментира, че предварителните данни от изследванията сочат намаляване на есетровите риби в реката. Въпреки забраната за улов те са уязвими, заради бавното нарастване и късното размножаване.

Есетровите риби в Дунав намаляват
netinfo

Има и инвазивни видове растения и животни, които влияят негативно върху местните видове. Те заемат мястото на местните и ги изместват, особено при изсичането на естествените крайречни гори. Сред тях са мидата дрейсена, както и рибата китайски поспаланко, съобщи доц. Пехливанов и добави, че в България вече е разработен план за ограничаването им. По отношение качеството на водите на р. Дунав експертите коментират, че като цяло е добро, но трябва да се вземат мерки за пречистване на отходните води.

Чуйте повече в прикачените файлове.