/ iStock/Getty Images
С ретро пътешествие през XX век и улична изложба ще бъде отбелязана 90-годишнината от изграждането на първия железобетонен мост в Разград, известен като Панчоолу мост.

Детските площадки и пенсионерските клубове в Разград отварят отново

Събитието под наслов "Среща на моста", организирано от общината, съвместно с Регионалния исторически музей и читалище "Развитие" е от 19.30 часа. Панчоолу мостът и до днес продължава да изпълнява своята социална и обществена роля за поколенията разградчани, каза директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова.

Тя разказа, че инициативата за построяването на железобетонен мост над река Бели Лом се ражда по време на управлението на кмета Къню Камбосев - 1932-1929 г.. През януари 1926 г. кметът възлага на градския инженер Екатерин Генов да изготви условията за направата на железобетонен мост при площад "Табахната".

Той трябвало да отговаря на характерните за периода критерии за висок строителен стандарт и да издържа тежестта на 18-тонен валяк. Предложените условия са утвърдени на 27 юни 1927 година на заседание на Градския общински съвет, обясни Тодорова.

По думите й, първият търг за строителството на моста е проведен на 15 август 1927 година със срок за изпълнение шест месеца и е спечелен от предприемача Рачо Ангелов Колев от с. Войниците, Дряновска околия.

Балканджията Рачо Колев започва работа, но в последствие се отказва и се налага обявяването на нов търг. Вторият търг е проведен на 18 юли 1928 година и спечелен от разградчанина Крум Христов Донев, който взема за съдружник своя съгражданин Йордан Генджев.

Договорът за строителство е сключен на 5 септември 1928 година. По време на строежа на моста, работата е спирана на няколко пъти, поради наложените технически изменения в конструкцията от страна на общината.

Допълнително са направени четири железобетонни подпорни стени, които не са предвидени в първоначалния проект. На 27 май 1930 година окончателно е приет протоколът за строежа на първия железобетонен мост в град Разград. В следващите години мостът е асфалтиран и са поставени осветителни тела, посочи Тодорова.

Община Разград ще осигури топла храна на още 25 нуждаещи се

В народната памет железобетонният мост над река Бели Лом при площад "Табахната" е останал с името Панчоолу мост. По думите на директора на музея, една от версиите е, че близо до моста се намирала къщата с дюкяна на търговеца Панчо.

През XX век Панчоолу мост се превръща в притегателен център със символа на историческата памет Мавзолей-костница и околните културни средища Музикален дом, читалище "Развитие" и Градския театър.

Години наред за всички жители на Разград мостът е бил особено място, свързващо два от най-старите градски квартали. На този мост по традиция са си определяли срещи няколко поколения разградчани.

През последните години бе припознат и от тийнейджърите, които поставят на него катинари като специален знак на влюбените двойки, допълни Таня Тодорова.
БТА