Марин Рачев
Марин Рачев / netinfo
Жители на общината излизат на нов протест, този път – пред Съдебната палата
Кметът на община Септември Марин Рачев от ГЕРБ днес ще се изправи пред Окръжния съд в Пазарджик по обвинение, че като едноличен търговец е укрил данъци в особено големи размери – над 115 000 лева, съобщават от Съдебната палата в града. Заседанието започва в 14,00 часа. То е насрочено за предварително изслушване.

До процеса се стигна, след като на 17 август тази година Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Марин Рачев за неплащане и укриване на данъци в особено големи размери. От същата дата на Рачев беше наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Преди заседанието недоволни от управлението на градоначалника жители на общината за шести път ще излязат на протест, оповестиха организаторите от Инициативния комитет „Да спасим община Септември“. Този път – не в село Варвара, а пред Съдебната палата.

От Инициативния комитет са подали още един сигнал срещу Марин Рачев, този път – до главния прокурор Сотир Цацаров за сделка от 17 март 2017 година с 10 дка земя, купена от общината за изграждане на завод за компостиране. За тях от бюджета са броени 147 000 лева на фирма, управлявана от Владимира Бояджийска, втора братовчедка на съпругата на кмета – Васка Рачева.

В сигнала се казва, че изобщо не е било необходимо да се купува парцелът – общината притежава и други подходящи терени за завода. Вместо това с пари на данъкоплатците е платена цена от по 14 700 лева на декар. Следва настояване за проверка дали това е неизгодна сделка. Приложени са и нотариални актове за двете покупко-продажби.

От инициативния комитет подготвят и сигнал до ОЛАФ за проверка правомерно ли се харчат парите по европейски програми в община Септември. Опонентите на Рачев открито споделят съмненията си, че над него е разперен политически чадър на ГЕРБ, затова намеренията им са да алармират директно европейските институции.

След повдигането на обвинението от пиар отдела на Рачев изляpоха с изявление, че делото е в качеството му на физическо лице, а не на кмет. От същото съобщение стана ясно, че ревизионният акт за начет е от 2005 година. Това пък кара граждани да се опасяват, че досега тези факти са умишлено крити, както и че след внасяне на дължимата сума процесът може да завърши само с глоба.

Напрежението в Септември не стихва. Сред хората апокрифно се носи мълва, че градоначалникът им има и старо криминално досие за кражби и измами, за които също не е съден.

По същия начин в последните дни излезе и документ, според който при течащата в момента проверка в общината от Агенцията за държавен финансов контрол са установени нарушения. Част от данните са препратени по компетентност към Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. По постъпили писма от министъра на финансите пък се проверява и законосъобразността при изпълнението на мерките от плана за финансово оздравяване на общината за първите две тримесечия на 2017 година.