Водолазите претърсили 75 дка от язовира, за да извадят загиналите край Винево
Водолазите претърсили 75 дка от язовира, за да извадят загиналите край Винево / снимка: Дарик радио Пловдив
Пловдивските водолази-спасители са най-много в страната
72299
Пловдивските водолази-спасители са най-много в страната
  • Пловдивските водолази-спасители са най-много в страната

Пловдивските водолази са претърсили буквално педя по педя над 15 дка от дъното на язовира край хасковското село Винево, за да открият телата на 4-мата загинали, чиято кола бе отнесена от пороя на моста край селото  от придошлата река там на 25 април. Общо са били проверени над 75дка площ от целия водоем.

„С колегите от екипа се сменяхме на ротационен принцип на всеки час, работихме в пълна тъмнина, при крайно затруднени условия,  мътни води и огромно количество кални наноси“, разказа в интервю за Дарик началникът на аварийно-спасителния отряд в Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов.

В мътната вода никой не знае какво ще срещне на дъното, разузнаването на обстановката продължава през цялото време на спасителната  операция и всички са на 100% в готовност за евентуално извънредно положение, допълни Бришимов.

По думите му преценката на риска е от изключителна важност. Когато водолазът е работил дълго под водата, при възникване на кризисна обстановка, той не може да изплува веднага и бързо, защото е опасно. Времето за изплуване трябва да е приблизително равно на времето за гмуркане на определена дълбочина, тъй като водолазът може да получи белодробна емболия или инфаркт. Има случаи, когато са необходими повече от 15 минути за това, уточни началникът на спасителния отряд.

Водолазите претърсили 75 дка от язовира, за да извадят загиналите край Винево
netinfo

Пловдивските водолази са най-големият екип в страната, специализиран да действа в кризисни ситуации при бедствия, наводнения и различни инциденти. В 46-членният екип на аварийно-спасителния отряд има 9 професионални  водолази. Всеки спасител има минимум по 2 квалификации за работа в извънредни ситуации.

Според тях обаче няма достатъчно условия и време за тренировки, а това е задължително. Пред Дарик Димитър Бришимов обясни, че се стараят да покриват минималния норматив от 12 часа годишно. Тренировъчните занятия се провеждат във водоеми с мътни и кални води, при силни течения и под ледена покривка.

Благодарение на спечелени проекти по европрограми водолазите в Пловдив и страната вече разполагат с надеждна спасителна  екипировка и модерна техника.

/Цялото интервюто на Митко Лишев с главен инспектор Димитър Бришимов може да чуете от прикачения звуков файл/

 

45-годишният главен инспектор Димитър Бришимов е началник на аварийно-спасителния отряд на пловдивските пожарникари близо 20 години. Дежурставата минават на 4 смени, като във всеки един момент  в готовност са 3 спасителни екипа от Пловдив. Те реагират първи при всеки сигнал за тежка катастрофа или бедстващи хора. Сред тях освен пожарникари и водолази, има обучени специалисти за работа с алпийска екипировка,  при земетресения, химически аварии и обгазяване. Дежурните екипи разполагат с кран, верижни и строителни  машини, а от скоро и със спасителни лодки с двигатели. В най-скоро време водолазите ще получат и модерна екипировка от триламинатна материя за работа в плитки води, която също ще бъде доставена след спечелен проект с европейско финансиране.