Национален съвет ще контролира дигитализирането на културното ни наследство
Национален съвет ще контролира дигитализирането на културното ни наследство / Деляна Михнева

Създаване на Национален съвет, който да координира дигитализирането на културните артефакти на България - за това настояват организаторите на конференция, посветена на проекта за цифровизация на европейското културно и духовно наследство Европеана, която се провежда в Пловдив. Този Съвет ще има за задача да определи приоритетите при дигитализирането на информационните единици и ще контролира потока от материали, който ще се влива в Европеана.

Към момента не е ясен форматът, по който ще се сформира Националният съвет, откъде ще се вземат средствата за създаването му и на чие подчинение ще бъде, обясни един от организаторите от българска страна евродепутатът Емил Стоянов. Той изрази очакване, че до лятото правителството ще вземе решение за това. Съветът е необходим, за да може страната ни да усвоява безпроблемно средствата, предвидени от ЕС за Европеана, които за тази година възлизат на 24 млн. лева, обясни Стоянов.

Към момента страната ни е дигитализирала 35 хил. артефакти, като целта към 2015 година е те да станат 200 хиляди. Това прави около 1,6% от културното ни наследство, като за сравнение Франция вече е обработила близ 95%. У нас все още се работи „на парче", като отделни български институти цифровизират части от своите бази данни, по свое усмотрение. Със създаването на Националния съвет ще се координира и планира изборът на информация и материали. След това те ще се препращат към портала Европеана, до който имат достъп гражданите на целия Европейски съюз. Това е инвестиция в бъдещето, чиста реклама за България, която ще бъде на разположение на всеки, който влезе в портала, обясни Емил Стоянов.

Конференцията се провежда за четвърта поредна година и акцентира върху възможностите за финансиране и размяна на добри практики по проекта Европеана. В нея участват депутати от Европейския парламент, представители на Европейската комисия, както и на фондацията за Европейска цифрова библиотека, която ръководи проекта.